Försäkringsbolaget If uppmanar alla husbilsägare som planerar att sälja sin husbil att vara försiktig.

Försäkringsbolaget If uppmanar alla husbilsägare som planerar att sälja sin husbil att vara försiktig. Foto: Pixabay

Husbilar eftertraktat byte

Så undviker du att bli lurad på din husbil

Motor.

Planerar du att sälja din husbil? Fordonen har under det senaste året blivit allt mer eftertraktat av bedragare och som säljare gäller det att vara försiktig och känna till bedragarnas knep. Här är tipsen som hjälper dig att bli av med husbilen utan att förlora pengarna.

Av
Andreas Lindegren

För de flesta svenskarna är inköpet av en husbil en stor investering. Ofta rör det sig om en investering på minst 500 000 kronor, något som gör husbilarna till ett eftertraktat byte bland kriminella. Under förra året ökade antalet efterlysningar av husbilar, vilket innefattar både stölder och bedrägerier, till 53 stycken, enligt branschorganisationen Larmtjänst. Under 2017 uppgick siffran till 28 stycken.

Husbilarna försvinner inte endast genom regelrätta inbrott, en allt vanligare metod är att kriminella utger sig för att vara intressenter när privatpersoner lägger ut sin husbil till försäljning. Försäkringsbolaget If har under de senaste åren uppmärksammat flera fall av stölder genom bedrägerier och uppmanar nu alla privatpersoner som planerar att sälja sin husbil att vara försiktig.

Ett vanligt tillvägagångssätt för bedragare är att utge sig som potentiella köpare som vill provköra fordonet, men som aldrig kommer tillbaka.

– Det är därför klokt att inte släppa iväg någon att provköra husbilen själv, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Det har förekommit fall där säljaren följt med, men sedan lurats till att stiga av fordonet och bedragaren har då kört i väg med husbilen.

– Var alltid med under körningen och lämna aldrig bilen så länge nycklarna är i tändningslåset.

En annan vanligt förekommande metod är falska bilförmedlare som ringer upp säljaren och påstår sig ha en köpare av fordonet som annonserats ut på exempelvis Blocket.

– Förmedlarna är vältaliga och mycket förtroendeingivande. De förmår ägaren att föra över registreringshandlingarna och upprättar ett kontrakt om när pengarna ska komma in. Det ser seriöst och lagligt ut, men säljaren ser aldrig susen av några pengar, förklarar Granholm.

Som säljare bör man därför alltid göra en ordentlig bakgrundskontroll av förmedlaren, exempelvis om de har varit verksamma länge, om de har lokaler och om det finns några referenser? Du ska aldrig skriva över registreringshandlingarna förrän du fått full betalning.

En tredje metod som också blir ett allt vanligare tillvägagångssätt för bedragarna är falska banköverföringar. Bedragaren visar upp en pågående banköverföring för säljaren som skriver över registreringshandlingarna. Banköverföringen stoppas sedan av bedragaren innan pengar har förts över på kontot.

– Acceptera endast att göra upp en affär på banken eller genom att ta emot en postväxel. Vid billigare bilar, upp till 150 000 kronor, går det att använda Swish som ett alternativ, men bank eller postväxel är att rekommendera.

Tänk på att det numera är enkelt att göra ett ägarbyte direkt i Transportstyrelsens app och att det räcker med att bedragaren får en bild på ägarbeviset för att de ska komma åt den kod som behövs.

Publicerad 12 August 2019 16:30