Kör försiktigt och glöm inte att pausa så fort föraren känner sig trött.

Kör försiktigt och glöm inte att pausa så fort föraren känner sig trött. Foto: Pixabay

Kör säkert i sommar

Motor.

Var utvilad, dela ratten, lyssna på varningssignalerna, håll hastigheten och kör nykter. Råden till de svenska sommarbilisterna är både enkla och tydliga!

Av
Andreas Lindegren

Under sommaren ökar antalet långa bilresor på de svenska vägarna – det är högsäsong för bilsemestrande barnfamiljer, något som även ökar risken för olyckor till följd av bland annat trötthet och stress. Till alla bilförare är rådet detsamma som alla tidigare år.

– Det gäller att vara utvilad när man sätter sig bakom ratten och vara ute i god tid, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på riksförbundet M Sverige.

Att ha ett allt för tufft körschema och vara trött är ingen bra kombination med sommarvärme, vägarbeten och hög trafikintensitet. Att köra trött kan likställas med att köra onykter och är en vanlig orsak till många trafikolyckor. Tidigare forskning visar att andelen olyckor som beror på trötthet är minst 30 procent. Bakom trötthetsolyckorna står ofta allt för långa körtider och rådet är att ta minsta trötthetsvarning på allvar. Börjar du känna dig slö och oengagerad, börjar gäspa eller får tunga ögonlock, är det dags att stanna på närmaste rastplats.

Det finns många tips på hur man kan undvika trötthet, exempelvis kall luft, hög musik och kaffe, men inget är lika effektivt som sömn. Rådet är alltså att ta en tupplur, ofta kan 20 minuter räcka. Bäst är det självklart om man är flera i bilen som har körkort och att man turas om att köra.

Även hastigheten och avståndet till framförvarande bil är ofta orsaken bakom många olyckor.

– Att välja mötesseparerade vägar är det bästa man kan göra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Mötesseparerade vägar minskar dödligheten med 80 procent. Andra saker att tänka på är att hålla avstånd till bilen framför, hålla rätt hastighet och undvika riskfyllda omkörningar, säger Heléne Lilja.

Saker att tänka på är att hålla avstånd till bilen framför, hålla rätt hastighet och undvika riskfyllda omkörningar

Under sommaren ökar svenskarnas alkoholkonsumtion och är som allra högst under juli månad, följt av sommarmånaderna juni och augusti. I juli dricker svenskarna inte bara oftare, utan betydligt mer. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning , CAN, dricker svenskarna hela 30 procent mer alkohol i juli jämfört med årsgenomsnittet och till skillnad från andra månader under året koncentreras inte konsumtionen till helger utan sprids ut över hela veckan. Risken för att köra onykter dagen efter ökar därmed. Rådet är att aldrig sätta sig bakom ratten dagen efter en sen och ”blöt” natt.

En undersökning från MHF från förra året visar dock att svenskarnas syn på alkohol i kombination med bilkörning har försämrats. Hela 15 procent av de svarande i undersökningen uppgav att de kört bil tidigt dagen efter att de varit påverkade av alkohol, en ökning med 5 procent jämfört med 2017.

– I andra undersökningar som vi har gjort har det framkommit att det finns föräldrar som kör rattfulla till barnens fotbollsträning en lördagsmorgon, efter att ha druckit alkohol kvällen innan. Det är tråkigt och mycket allvarligt, säger Göran Sydhage, vd på MHF.

Inte heller bör man sätta sig bakom ratten efter att man druckit en starköl eller ett glas vin.

– Jag tror att det är få som känner till att detta är samma sak som att ta en nubbe på 5 cl och sen sätta sig bakom ratten, säger Sydhage.

Publicerad 22 June 2019 07:00