Ska ni semestra utomlands måste ni först kontrollera vilka trafikregler som gäller.

Ska ni semestra utomlands måste ni först kontrollera vilka trafikregler som gäller. Foto: Pixabay

Hög tid att planera bilsemestern

Motor.

Planerar familjen bilsemester i sommar? Då bör du redan nu kontrollera vilka trafikregler som skiljer sig om du ska bilsemestra utanför Sveriges gränser.

Av
Andreas Lindegren

Semestertider närmar sig, något som för många svenskar innebär bilsemester, antingen i Sverige eller utomlands. Men innan ni beger er ut på en långresa med bil, husvagn eller husbil finns det ett par saker som ni bör tänka på. Ska ni semestra utomlands måste ni först kontrollera vilka regler som gäller i just det eller de länder ni kommer att köra i.

Svenska trafikregler kan nämligen skilja sig markant jämfört med andra länder. I exempelvis Frankrike, Belgien och Italien är det lag på att ha en reflexväst i bilen och ertappas du utan väntar böter. Ett annat exempel på en trafikregel som inte finns i Sverige är om du får bensinstopp på autobahn i Tyskland. Det är nämligen förbjudet att stanna av onödiga skäl på autobahn och soppatorsk räknas som ett sådant.

– Sedan finns det ju ställen där man inte åker på böter, om man vet hur det fungerar. I flera europeiska länder, men framförallt USA, är det fullt lagligt att svänga till höger trots att trafikljuset är rött om det kan ske på ett säkert sätt. Du får inte böter om du inte gör detta, men det kan vara bra att vara medveten om hur saker och ting är i andra länder, säger Vaine Arvidsson, besiktningstekniker på Opus bilprovning.

Ska du bilsemestra utanför Sveriges gränser är rådet att alltid ta med sig bilens registreringsbevis del 1 samt att kontrollera både hemförsäkringen och bilförsäkringen. Ta med försäkringsbreven och notera telefonnumret till försäkringsbolagets jourcentral. Du bör också beställ bolagets utlandsresekort.

Planerar du att bilsemestra utanför Europas gränser kan du även behöva ett så kallat internationellt körkort.

Men det är inte bara regler, försäkringar och körkortshandlingar som du behöver kontrollera innan avresan. Oavsett om du ska bila inom eller utanför Sveriges gränser ska även själva bilen kontrolleras så att den klarar av resan.

Rådet är att kontrollera samtliga vätskor som bilen är beroende av, exempelvis motorolja, spolarvätska och kylvätska. Även däcken bör du kontrollera så att de är i bra skick.

– Det är även att rekommendera att ha med sig reservhjul om det finns möjlighet till det. Ha även med dig nödlösningar i olika former, till exempel vatten om ni fastnar i en lång kö, eller en bensindunk om bensinen olyckligt skulle ta slut. Det sista man vill är att inte vara förberedd, säger Vaine.

Glöm inte att även kontrollera bilens belysning innan avresan. Att både se och synas är viktigt för att undvika olyckor.

För att bilen ska behålla sina vägegenskaper och för att undvika skador till följd av packning som flyger fram i bilen vid en krock är det viktigt att tänka till när du packar bilen. Det tyngsta ska alltid ligga underst och centrerat i bagageutrymmet och sådant som kan välta vid en undanmanöver ska läggas ner.

– Blir det en ojämn viktfördelning blir köregenskaperna sämre och kan vara en direkt trafikfara vid exempelvis kurvor eller kraftiga inbromsningar, säger Vaine.

Tänk på att aldrig lägga packning på hatthyllan då detta kan få förödande konsekvenser.

Publicerad 15 June 2019 07:00