Ford Edge: Ansiktslyft jänkarcrossover

PROVKÖRNING.

Ford Edge är i mångt och mycket en äkta jänkarbil. Den är utvecklad och byggd i Nordamerika för amerikansk smak och körstil. Designen är alltså inte lika allvarlig och formell som på många europeiska vagnar. För drygt två år sedan lanserades Edge på den europeiska marknaden och nu är det dags med ett ansiktslyft och teknikuppgraderingar.

Av
Ian Maasing

Nya Ford Edge är 483 centimeter lång, 193 centimeter bred och 174 centimeter hög. Axelavståndet är väl tilltagna 285 centimeter, vilket medför korta karossöverhäng fram och bak, som i sin tur gynnar såväl kupéutrymmen, köregenskaper på asfalt som framkomlighet i terräng. Markfrigången är användbara 19 centimeter.

Precis som andra jämnstora suvar och crossovers bjuder Edge på en rymlig och luftig interiör tack vare den väl tilltagna takhöjden. Man sitter avslappnad både fram och bak och njuter av den tysta gången och den behagliga fjädringen. Den låga ljudnivån beror bland annat på den aktiva brusreduceringen och laminerade sidorutor i framdörrarna. Bagagerummet är stort och rymmer 602 liter med ryggstöden uppe och 1847 liter med ryggstöden nedfällda.

Till Sverige tas en ny 2-liters dieselmotor med dubbla turbokompressorer på 238 hästkrafter och 500 Newtonmeters vridmoment, som genom en nyutvecklad åttaväxlad automatlåda driver de fyra hjulen. Allt intrimmad för den lugna amerikanska körstilen. Trampar man gaspedalen i botten suger bilen iväg med god men odramatisk acceleration. Och cruisar sen tyst och bekvämt på vintriga, nordsvenska vägar. Kurshållningen är stadig och styrningen lugn, med antisladdsystemet ingripande tidigt men diskret.

Nya Edge har en mängd assistans- och säkerhetssystem som standard eller tillval. Bland annat Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection, adaptiv farthållare, ACC, med kollisionsskydd, Stop-and-go och filkörningsassistans, Lane Centering, aktiv brusreducering, Front Wide-View Camera som underlättar att upptäcka plötsligt uppdykande fordon eller fotgängare framför eller vid sidan av bilen i korsningar och på parkeringsplatser, infotainmentsystemet Ford Synk3.

Nya Ford Edge lanseras på den svenska marknaden i mars 2019. Priset är ännu ej fastställt.

Publicerad 23 December 2018 00:00