ANNONS

Unna dig snabba, enkla proteinmellanmål efter träningen

Alla som tränar regelbundet vet hur stor roll kosten spelar för uppbyggandet av muskler, leder och vävnader. För att göra det så enkelt för sig som möjligt utan att stå och behöva tillaga komplicerade måltider eller värma upp redan befintliga sådana, så kan man smidigt och lätt blanda ihop sina egna proteinmellanmål tack vare en shaker, alternativt ta med små egentillverkade bars att boosta kroppen med. Hur det än är så finns det ett flertal proteinrika tips att tillreda som mellanmål och då dessa bör intas så snabbt som möjligt efter träningen så bör de ha som gemensam nämnare att de är små, lätta, fulla av protein och går snabbt att göra. Här följer några tips.

Kosttillskott att blanda och dricka

En av de mest vanliga företeelserna inom kosttillskott är just proteinshakers. De består ofta av ett pulver som blandas ut med mjölk eller vatten, alternativt någon juice och dricks direkt på plats. Tillredningen kunder verkligen inte vara enklare och det är dessutom gott att få i sig protein i flytande form efter ett svettigt träningspass då vatten i vissa fall inte räcker till. Några exempel på kosttillskott i form av proteinpulver följer nedan.

  Blandprotein, innehåller en blandning av olika proteinkällor och anses komplett på många sätt

  Kaseinprotein är ett långsamt protein som finns i mjölk och är bäst att inta på kvällen

  Biffprotein är en nyhet inom kosttillskott och är baserad på biffproteinisolat och har högt innehåll av både kreatin och BCAA

  Vassleprotein kallas också Whey av många. Det är ett vanligt protein som många atleter använder sig av och finns i mjölk med hög sammansättning av viktiga aminosyror

  Veganskt protein är lämpligt för den som inte vill inta animaliska produkter. Det kommer bl.a från soja, ris och ärtor

Alla dessa kosttillskott kan du blanda med ca 2-3 dl vatten, mjölk eller i en smoothie strax innan du beger dig till gymmet. I vissa fall kan du även tillreda det direkt i omklädningsrummet när du har tränat klart. Enklare än så blir det inte. Du kan hitta en mängd rekommendationer med proteinpulver hos exempelvis kosttillskottguiden.nu. De rekommenderar bland annat core-sortimentet hos svenskt kosttillskott men även ett par produkter från gymgrossisten.

Hemmagjorda proteinbars

Visst kan man gå och köpa färdiga proteinsnacks och ta med sig men det går även hur enkelt som helst att göra dem själva. För att tillverka dina egna bars så kan du antingen använda dig av en mixer eller hacka själv men allt går så mycket smidigare med en mixer. Dessa är inte dyra så om du inte äger någon så kostar det inte mycket att investera i en sådan. Dessutom kommer du få användning för den i både matlagning och tillredning av proteinmellanmålen. Och de små kakorna är lika goda framför en bra film som de är när hantlarna har använts. Här följer ett recept på en superenkla bars, fullproppade med protein.

  3 dl dadlar

  1 dl malda mandlar

  1 dl gojibär

  1 dl havregryn

  1 dl solrosfrön

  1 dl blåbär

  Lite jordnötssmör

  Ta gärna i lite proteinpulver för extra mycket protein

Mixa allt till en smet och knåda sedan till en jämn och fin massa. Du kan sedan välja att rulla bollar av degen eller platta ut allting i en plåt och skära upp efter behov. Hur du än väljer att göra dina proteinkakor så bör de läggas kallt i plastfolie i kylskåp och varje gång du är i behov av en boll, så är det bara att ta med den till gymmet. Enkelt, smidigt och gott och helt fria från både gluten och socker. Ett måste när du är i farten!

Rosta kikärter

Ett mycket enkelt mellanmål som även fungerar som snacks, är kikärter. Det är få råvaror som är så rika på protein som just dessa och för att göra dem lite godare så kan du rosta dem i ugnen och bevara för att ta fram en handfull då och då eller ta med i en plastpåse till gymmet och äta. Dessa små gula ting sänker även ditt kolesterol avsevärt och har rejält med fibrer i sig. Att ha en mix av dessa tillsammans med hampafrön är även det en trevlig kombo. Rekommenderade hampafrön finns bland annat på Skonhetsguiden.se. Dessa frön innehåller över 30 gram protein per 100 gram frön och är dessutom rika på flera olika mineraler såsom magnesium och järn.

Proteinpannkakor

Tycker du om små plättar eller pannkakor i vanliga fall? Ja, då kan du spexa till dem med protein och rulla in dem i folie för att ta med till gymmet. Gör dem lite mindre så blir det mer som ett mellanmål. Här följer ett gott och enkelt recept.

  1 ägg

  2 äggvitor

  250 gram keso

  1 tsk bakpulver

  1 dl mjölk

  2,5 dl havregryn

Tillsätt gärna lite blåbär i smeten och stek i rapsolja. Vill du ta i lite proteinpulver så går det alldeles utmärkt och för att sätta lite extra krydda så går det att ta i en gnutta kanel eller kardemumma. Klart!