Babis Stefanidis har bland annat spelat i Helsingborgs IF. Men han har även varit djupt nere i ett spelmissbruk.

Babis Stefanidis har bland annat spelat i Helsingborgs IF. Men han har även varit djupt nere i ett spelmissbruk. Foto: Bildbyrån

Förre fotbollsspelaren fastnade i spelmissbruk

Berättar om beroendet i ny bok för att hjälpa andra

FOTBOLL.

Sms-lån, miljonskulder och ångest var hans vardag. I Olof Lundhs bok berättar den före detta fotbollsspelaren Babis Stefanidis om sitt spelmissbruk.

Av
Magnus Wahlström

Fotbollsjournalisten Olof Lundh är aktuell med boken Allsvenskan enligt Lundh. Boken släpps inom några veckor och Expressen har redan nu rapporterat om ett avsnitt som rör tidigare Helsingborgs IF- och Malmö FF-spelaren Babis Stefanidis.

I boken berättar Stefanidis om sitt skenande spelmissbruk som tog form redan tidigt i fotbollskarriären. Sedan fyra år tillbaka är han kvitt missbruket, även om han drabbats av något enstaka återfall.

Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig.

– Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Jag berättar för att unga fotbollsspelare ska förstå konsekvenserna och inte göra samma misstag som jag gjorde. Visst skäms jag för vad jag gjort, men få förstår vad spelberoende är och ingen vågar prata om det. Summan spelar ingen roll, jag har förlorat så mycket mer i och med familjen, men det är några miljoner och det får jag sota för en lång tid efteråt, säger han i Lundhs bok enligt Expressen.

Stefanidis fotbollskarriär fick en raketstart i början av 2000-talet när han bland annat lyckades bärga två SM-guld med Djurgårdens IF. Därefter bytte han klubb till danska Bröndby och det var då spelproblematiken började.

I boken berättar Stefanidis om att han 2005 lyckades vinna 120 000 kronor på ett kasino i Köpenhamn. Den vinsten spelade han bort på en vecka och därmed var den negativa spiralen påbörjad. Försök att vinna tillbaka pengar kombinerades med alkohol och spelberoendet hängde med honom till såväl Helsingborgs IF som till Malmö FF.

Trots att klubbarna försökte hjälpa honom blev problemen allt värre. Stefanidis äktenskap sprack, han drog på sig miljonskulder och ångestattackerna blev fler och fler.

Efter att ha fått hjälp av sina föräldrar tycks Stefanidis tillvaro ut att vara på rätt köl igen. I dagsläget bor han i en etta i Stockholm som han hyr av sina föräldrar och arbetar deltid. Sin historia vill han dela med sig av för att andra inte ska göra samma misstag som han själv gjorde.

– Om jag inte hade haft mina föräldrar hade jag varit på gatan, säger han i Lundhs bok.

Publicerad 29 March 2018 08:00