Nykomlingar i elitserien - Lunds VK. Foto: Conny Nilsson/onnesfoto.se

Nykomlingar i elitserien - Lunds VK. Foto: Conny Nilsson/onnesfoto.se

Volleyboll:

Nykomlingen som vill utmana

Av
Andreas Holm

VOLLEYBOLL. Det är inte bara handbollen som kan skryta om lag i elitserien. I år har Lunds volleybollklubbs damer tagit klivet upp. Långsiktighet är mottot för att etablera sig i landets högsta serie.
– Det blir till att kämpa varje match. Säsongen blir en utmaning då vi måste vara mentalt och fysiskt beredda på ett allt tuffare motstånd, säger Michael Jensen, huvudtränare för både dam- och herrlaget.
I fjor förlorade damerna endast en match och dominerade division 1. Det rådde inga tvivel om att laget var redo för elitserien. Nu hoppas Michael Jensen på att få jobba långsiktigt med laget vars mål är att hålla sig kvar. Nio lag gör upp om åtta slutspelsplatser. LVK vill ta en av de åtta och hoppas att ligan, som skapats för tio lag, fylls upp så att inga lag tvingas kvala eller lämna serien i vår. Planen är att låta alla 15 spelarna få speltid och möjlighet att utvecklas och vänja sig vid elitserien.
– Jag räknar med förluster, det är ok att förlora om alla kämpar. Mot topplagen blir det svårt, men mot de andra lagen ska vi ta poäng. Vi ska klara kontraktet så att vi under andra året i serien kan öka pressen, veta vad som förväntas av oss och kanske utmana topplagen.
Sju spelare har lämnat, åtta har anslutit till LVK, bland andra tjeckiskan Jacqueline Sebetovsky och Linn Nilsson som efter några år med skador nu så sakta är på väg tillbaka. Klubben satsar medvetet på egna produkter, eller så kallade icke-proffs. Filosofin genomsyrar hela föreningen, att det är bredden som mynnar ut i eliten, där alla bitar från motions-, ungdoms- till seniorlagen betyder lika mycket.
– Allt lever i en symbios, vi tänker att vi är en klubb för hela livet. Det är klart vi satsat lite extra för att nå eliten men som det ser ut nu värvar vi inte några proffs. Vi satsar på eget material eller svenska unga talanger, säger klubbchefen Stefan Sjöström.
Han menar att det inte finns några genvägar till framgång. De etablerade lagen i elitserien satsar på ett par-tre proffs men det är inte klubbens filosofi. Tränaren Michael Jensen tycker att det är en styrka.
– Vi är inte beroende av en spelare, alla är lika viktiga. De som satsar på proffs blir extra känsliga för skador. Om proffsen skulle plockas bort skulle vi utan tvekan utmana bland topp tre i serien. Vi vågar satsa på egna talanger, säger Jensen, som redan på försäsongen visat att Lund är att räkna med efter 2-2 mot vårens SM-semifinalister Svedala.
När damerna lägger grunden för elitserien laddar herrarna för en ny resa mot kval. De senaste åren har laget dominerat division 1 men inte riktigt räckt till i elitseriekvalet.
– De har försökt i så många år men inte riktigt nått hela vägen. Nu har vi rensat truppen en aning och satsat på yngre spelare med utvecklingspotential. Laget har så klart en press på sig att nå hela vägen, men det kommer bli tufft. Når vi kvalet ställs vi mot elitlag med proffs och vana vid snabbt och tufft spel. Utmaningen blir att vara redo för det denna gång, säger Michael Jensen.
Damerna premiärspelar borta mot Sollentuna den 15 oktober, med hemmapremiär den 19 i skånederby mot mästarna Engelholm. Herrarna inleder sitt seriespel i division 1 södra idag den 9 oktober mot Engelholm hemma i Idrottshallen klockan 15.

FAKTA

Lunds VK dam

Elitserien

Nyförvärv: Lilly Topic, center (Gislavevds VBK/RIG Falköping), Evelina Jensen, vänsterspiker (Veddige VK/RIG Falköping), Emelie Hedenberg, vänsterspiker (Hylte/Halmstad), Stina Landstam, center (KFUM Jönköping), Evelina Brink, passare (TV Dingolfing, Tyskland), Linn Nilsson, libero (Katrineholms VK), Linnea Uddin, center (comeback), Sofia Stiernström (Tuve VK/RIG Falköping), Jacqueline Sebetovsky (VK Prerov Precheza, Tjeckien)

Förluster: Maja Modigh, Elin Lagerstedt (slutat), Elin Westin, Felicia Österberg (uppehåll) HannaMaria Thomasson (Bröndby Volleyball Klub, Danmark), Nienke Aning (Holland), Tove Kauppi (Lunds VK B)

Truppen: Lovisa Bergh (lagkapten), Emelie Hedenberg, Evelina Jensen, Sara Hansson (kantspiker), Anna Westerlund, Jacqueline Sebetovsky (högerspiker), Maja Tholstrup Bach, Evelina Brink (passare), Sara Blasberg (allround), Linn Nilsson, Matea Markota (libero), Lilly Topic, Stina Lindstam, Linnea Uddin, Sara Granath (middleblocker)

Dessa lag ställs LVK mot: Engelholm, Gislaved, Hylte/Halmstad, Lindesberg, RIG Falköping, Sollentuna, Svedala, Örebro.

Premiär: 15 oktober, Sollentuna (borta)

 

Lunds VK herr

Division 1 södra

Nyförvärv: Christian Frimurer (Gröndal EV, Danmark), August Borna, Johannes Johansson, Petter Lindholm (Lunds VK B), Christopher Staal (Lyngby-Gladsaxe Volley, Danmark)

Förluster: Linus Oscarsson (sportchef i Lunds VK), Patrik Bertilsson (Danmark), Nils Åkerman (Vindrarp), Johannes Westman (slutat)

Truppen: Jonathan Karlsson (lagkapten), Pontus Nilsson, Patrik Ossowski, August Borna (kantspiker), Christian Frimurer, Marcus Johansson (högerspiker), Oskar Borna, Christopher Staal (passare), Per Nylander, Petter Lindholm (libero), Andreas Andersson, Johannes Johansson, Sven Boström, Martin Bergman (middleblocker)

Dessa lag ställs LVK mot: Engelholm, Falkenberg, Göteborg United, IK Ymer, Trollhättan, Vindrarps VK, Vindrarps VK B, Warberg volley

Premiär: Mot Engelholm idg den 9 oktober

Publicerad 09 October 2016 08:00