Fritidsledarna har gett positiv effekt på Kungsskolan.

Fritidsledarna har gett positiv effekt på Kungsskolan. Foto: Wilhelm Nilsson

Smarta draget minskade stöket på skolan: "Det är uppskattat"

Eleverna får synas och höras mer än någonsin

ÖRKELLJUNGA.

Vad gör man när otryggheten nått botten i skolan? Kungsskolan satt knappast och rullade tummarna – och tog tag i saken direkt. Deras satsning har nu förändrat en hel skola.

Av
Wilhelm Nilsson

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Allmänt stök och alldeles för många elever som tillbringade mer tid i korridoren än i klassrummen, blev droppen för Kungsskolan i Örkelljunga. När vårterminen tog fart i år, gnuggade skolpersonalen geniknölarna och tänkte nytt. De var rörande överens om att fritidsledare skulle göra skolmiljön bättre.

– Jag tog kontakt med fritidsförvaltningen och de gillade idén om att satsa på fritidsledare. Fritidsförvaltningen har varit väldigt stöttande i detta, säger Ann-Margreth Johansson, biträdande rekor på Kungsskolan.

Först sedan höstterminens start har satsningen kommit igång på allvar. Nu rör sig fritidsledarna runt om på skolområdet, för att dels uppmana eleverna till att gå till sina lektioner, men framförallt att se och lyssna på dem.

– Fritidsledarna har gett en väldigt stor inverkan hos oss. De sitter ner och samtalar eller skämtar med eleverna på rasterna, är synliga på skolgården och lyssnar på elevernas åsikter. Det är uppskattat bland våra elever, förklarar den biträdande rektorn.

Fritidsledarna har gett effekt. Deras engagemang har blivit uppskattade bland eleverna

Även om skolmiljön blivit betydligt bättre på Kungsskolan, vill skolan utveckla sitt framgångskoncept. Därför sitter fritidsledarna med under elevrådsmötena för att bemöta elevernas idéer och synpunkter. Av det som hittills kommit upp på mötena är att eleverna önskar ännu bättre miljöer att röra sig i.

– Just nu tittar vi på hur vi kan förändra och möblera om i våra lokaler. Eleverna önskar bland annat upprustade sittutrymme och en moderniserad cafeteria, berättar Ann-Margreth Johansson.

Publicerad 02 January 2020 00:00