Helena Kubicek Boye har skrivit flera böcker innan, bland annat två deckare om en psykolog, något som hon arbetar som.

Helena Kubicek Boye har skrivit flera böcker innan, bland annat två deckare om en psykolog, något som hon arbetar som. Foto: Gabriella Dahlman.

Ett spontandopp på hösten blev en livsstil

Helena har skrivit en bok om Wild Swimming

MALMÖ. Vad är det egentligen som lockar med iskalla utomhusbad? Möjligheten att landa och få en stund att möta sig själv? Att få ett endorfinpåslag? Det är några frågor som Helena Kubicek Boye ställer i sin nyutgivna bok Wild Swimming. Ett spontandopp efter en löptur är numera en livsstil hos henne

– Wild Swimming innebär att man badar där man är ute i det vilda, i naturen, i sjöar, hav och åar. Det behövs inget kallbadhus. Det här är stort bland annat i Kanada och Storbritannien, säger hon.

Helena Kubicek Boye började själv med utomhusbad året om för tre år sedan.

– Jag hade varit ute och sprungit i september och kände att jag ville hoppa i och bada, vilket jag gjorde. Då insåg jag att badsäsongen inte behöver ta slut.

Numera badar Helena Kubicek Boye året om.

Numera badar Helena Kubicek Boye året om. Foto: Gabriella Dahlman.

Hon badar en eller två gånger i veckan, ofta i Västra Hamnen där hon bor.

–Jag rekommenderar att bada där det finns en brygga med stege. Stegen gör att man kan gå i lugnt och långsamt. Och att det är lätt att ta sig upp.

I början var Helena Kubicek Boye i vattnet i några sekunder, nu räknar hon sina andetag. Men tiden är inte viktig.

– Det är ingen prestation, utan en upplevelse. Vissa gör det tillsammans med någon, jag brukar bada själv för jag tycker att det är skönt att få den tiden för mig själv.

De positiva effekterna, både fysiskt och psykiskt, av utomhusbad året om är många.

– Immunförsvaret blir bättre, blodcirkulationen ökar, man lär sig bemästra stress, känner sig stark, endorfiner frigörs och man får ett energipåslag. Jag ångrar aldrig ett bad. Efteråt kan jag känna mig lugn hela dagen, säger hon.

Helena Kubicek Boye.

Helena Kubicek Boye. Foto: Åsa Siller

Hon arbetar som psykolog på en vårdcentral.

– Precis som att vistas ute i naturen kan bad lindra en depression. Det är något som jag brukar berätta för mina patienter. Jag vill att boken ska inspirera andra att börja med Wild Swimming.

Publicerad 28 December 2019 00:00