Björn Ljungkvist och Robert Lundgren planerar för fler butiker.

Peter Mårtensson gör en wienerkrans. Foto: Markus Celander

"Butiksdöden har än så länge inte drabbat vår bransch"

60-årsjubilerande Katarina öppnar nya konditorier

LIMHAMN.

Medan butiksdöden härjar går 60-årsjubilerande Konditori Katarina mot strömmen. Förutom det stora bageriet i Limhamn har de ytterligare sex butiker, och fler är på gång.

Av
Markus Celander

På Konditori Katarina i Limhamn klingar dörrklockan i ett från klockan sju på morgonen. Då droppar de första kunderna in för att köpa med sig frallor eller matiga lunchmackor.

Björn Ljungkvist och Robert Lundgren planerar för fler butiker.

Brandmännen Göran Nilsson och Jimmy Nilsson ordnar fikat till brandstationen vid Annetorpsvägen i närheten. Bakom disken Eva Hellström. Foto: Markus Celander

Butiken här på Ringugnsgatan är förvisso proppfull av bakberk och bröd och diverse delikatesser, men den är inte stor. Går man däremot in genom dörren bakom försäljningsdisken öppnar sig en jättelokal med olika avdelningar för bröd och bullar, kallskänk, tårtor, kakor och kransar och wienerbröd.

Björn Ljungkvist och Robert Lundgren planerar för fler butiker.

Fiona Hua och Ivana Påhlsson på kallskänken. Foto: Markus Celander

Här inne tillverkas alla företagets produkter. Det som inte säljs på plats i Limhamn körs ut till företagets övriga försäljningsställen i Malmö, Svedala och Höllviken.

– Vi har verksamhet i gång här 22 timmar om dygnet hela året. Utom tre dagar – juldagen, nyårsdagen och midsommardagen, säger Robert Lundgren, som tillsammans med Björn Ljungkvist tog över Konditori Katarina vid årsskiftet 2018/19.

Björn Ljungkvist och Robert Lundgren planerar för fler butiker.

Miri Shyti och Sabrine El Dakak gör cheesecake. Foto: Markus Celander

När många branscher tvingas slå igen sina butiker på grund av e-handeln så gör de tvärtom, förklarar han.

– Butiksdöden har än så länge inte drabbat vår bransch. Tvärtom ska vi öppna ett antal nya butiker i Malmö med närområde.

I en del av den stora byggnaden i Limhamn som hyser bageriet byggs det om för fullt. Alla avdelningarna ska uppgraderas, och personalen har varit med och lämnat förslag på hur, berättar Robert Lundgren.

– Idag har vi sammanlagt 68 personer anställda på våra sju försäljningsställen. När allt är färdigbyggt här i Limhamn ska vi utöka personalstyrkan här.

Björn Ljungkvist och Robert Lundgren planerar för fler butiker.

Tibor Takacs knådar degen. Foto: Markus Celander

Limhamnsborna Robert Lundgren och Björn Ljungkvist har varit kompisar sedan första skoldagen på Karl Johansskolan. Sedan 1991 har de drivit företag ihop inom reklam och media och golfresebranschen. Konditori Katarina är deras tredje företag.

– Ett udda val av företag, tycker vissa, men vi ser det inte så. Visst, jag och Björn är inga konditorer, men vi bidrar med det vi kan, att leda företag. Och här handlar det inte minst om att förvalta ett arv, företaget fyller 60 år i år, säger Robert Lundgren.

Björn Ljungkvist och Robert Lundgren planerar för fler butiker.

Björn Ljungkvist och Robert Lundgren planerar för fler butiker. Foto: Markus Celander

Detta ska uppmärksammas den 11–17 november med försäljningen av en kransbit som ser ut som den som Konditori Katarina sålde för 60 år sedan, samt en speciell chokladkaka. Båda kommer att kosta 19 kronor och 59 öre, det var ju år 1959 som allt startade en gång på Sallerupsvägen i Malmö.

Publicerad 27 December 2019 00:00