Arkivbild.

Arkivbild. Foto: Adobe Stock

Okänd person folkbokförde sig hos Patrik

"De utgår från att alla gör rätt för sig"

ARLÖV. Sedan i september har en okänd person varit skriven hemma hos Patrik, utan att Patrik har en aning om vem det är. Han har försökt få hjälp av Skatteverket, hittills utan resultat.

Av
Jonatan Westerlind

En dag i september fick Arlövsbon Patrik ett oväntat brev hem till sin lägenhet. På kuvertet stod hans egen adress men ett namn som för honom var helt okänt. Han kontaktade Skatteverket och frågade vem personen var och fick då svaret att personen hade flyttat in hos Patrik. När han sa att så inte alls var fallet fick han svaret att Skaatteverket inte kan göra något ut det utan en utredning.

– Han skulle få stå kvar här under den tiden. De sa att det inte fanns något de kunde göra så länge han gjort rätt för sig. Det är konstigt att de utgår från det, men när jag ringer in och säger till så litar de inte på mig, säger Patrik.

Utredningen skulle ta mellan 12 och 14 månader. Patrik provade också att kontakta polisen, men de hänvisade honom bara till Skatteverket. Under tiden växte oron hos honom.

– Klart jag blev orolig. Jag frågade Skatteverket om den här personen kunde kontakta en låssmed och få dörren öppnad för sig. Eftersom han är skriven där skulle det ju inte vara inbrott. Då sa de bara att jag hade rätt i det, säger Patrik.

Skatteverket menar att de då och då får in den här typen av ärenden och att det vanligaste är att en nyinflyttad granne skrivit fel lägenhetsnummer. Men det finns även fall där någon medvetet folkbokfört sig på någon annans adress. Deras utredningstid påverkas då av hur lätt det är att få tag på personen.

– Ibland kan vi göra det på en gång, men vi får inte heller runda förvaltningslagen. Vi måste få tag i personen för att kunna ändra adressen. När vi väl får det har vi rätt stora vefogenheter, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

När Patrik nyligen hörde av sig till Skatteverket hade hans ärende fortfarande inte fått en handläggare. Istället tog han saken i egna händer. Via mannens namn och personnummer fick Patrik tag i hans mailadress och kontaktade honom.

– Jag fick faktiskt svar igår. Han bad om ursäkt och sa att det måste blivit något fel. Nu får jag hoppas att det stämmer, säger Patrik.

Han menar att Skatteverket borde se över sina rutiner.

– När det uppstår sådana här situationer hade de kunnat skicka ett brev till adressen där personen är skriven och om en bekräftelse, säger Patrik.

– De utgår från att alla gör rätt för sig vilket jag tycker är knepigt i dagens samhälle, säger han.

Patrik heter egentligen något annat.

Publicerad 26 December 2019 00:00