Marita Gavelin har öppet på hundpensionatet alla årets dagar, även på nyårsafton. Här med boxern Holly som är dagishund.

Marita Gavelin har öppet på hundpensionatet alla årets dagar, även på nyårsafton. Här med boxern Holly som är dagishund. Foto: Anja Degerholm

Här kan vovvar fira raketfritt nyår: "Helt knäpptyst"

Kylestorps hundpensionat tar emot skotträdda hundar

HÖRBY.

När nyårsafton närmar sig är det många hundägare som är oroliga raketer och smällare och hur deras fyrbenta vänner ska reagera på det. Hos Marita Gavelin, som driver hundpensionat i norra Hörby, råder det lugn på nyårsafton.

– Förra året var det helt knäpptyst, vi såg inte ens några raketer. Det är bara vi som bor här i området så det är alltid lugnt, säger Marita Gavelin.

För att ta sig till Kylestorps hundpensionat får man åka flera kilometer på grusvägar genom skogen. Väl framme är det bara ett dovt ljud av närliggande E22:an. Marita har bott här sedan april 2018 och i oktober påbörjades arbetet för att göra om det nedgångna grisstallet till hundpensionat. Vid midsommar var det invigning.

– Min sambo Patrik som är snickare har hjälpt mig med ombyggnaden, berättar Marita.

Hon har tidigare jobbat med djur, både på hundpensionat och med hästar. Innan Marita startade eget arbetade hon som lokalvårdare, men drömde ständigt om att få spendera vardagen med djur istället. När hon och sambon letade efter en gård på landet så fanns tanken alltid i bakhuvudet att det skulle passa att ha en verksamhet med hundpensionat.

– Jag har alltid tyckt om djur, så nu stormtrivs jag med mitt liv, säger Marita ler stort.

Totalt finns det nio boxar och anläggningen är godkänd för max 15 hundar, både dagishundar som bara är på besök över dagen och pensionatshundar som stannar över natten. Här finns det både hundar som har husse och matte i närheten, och mer långväga gäster från till exempel Stockholm och Småland.

Marita har själv två labradorer. Hugo som är 2,5 år och valpen Fredde som är elva veckor.

Marita har själv två labradorer. Hugo som är 2,5 år och valpen Fredde som är elva veckor. Foto: Anja Degerholm

Kylestorps hundpensionat har öppet alla årets dagar, alltså även över jul och nyår. Men på själva nyårsafton tar Marita inte emot några hundar.

– Ofta börjar det smälla tidigare än själva nyårsaftonskvällen och kommer de hit när de redan är uppjagade så drar de med sig resten av gänget.

Hon har två egna hundar, två svarta labradorer. Hugo som är 2,5 år och valpen Fredde, elva veckor.

– Vi bodde vid Revingehed innan så Hugo är van vid skott. Jag tränar dessutom viltspår med honom.

För besökarna som kanske inte är lika glada för smällare och raketer lovas alltså lugn och ro när 2019 ska bli 2020.

Får hundarna något speciellt nyårsfirande?

– Ja, de får nog ett gott ben och lite extra mys, säger Marita Gavelin.

Publicerad 26 December 2019 13:00