Sara Hagström är platschef på Vattnets hus.

Sara Hagström är platschef på Vattnets hus. Arkivfoto: Martin Wingren

Badhuset vill råda bot på bristande badhygien

ÄNGELHOLM.

Hudavlagringar och urinrester. Det kanske du simmar runt i, om dina grannar i bassängen har slarvat med att tvätta sig ordentligt innan. Det vill Vattnets hus råda bot på med tvättkampanjen, "Absolut rent bad".

Av
Martin Wingren

– Vi har haft det varje år sedan vi öppnade för att understryka vikten av att tvätta sig innan bassängbad, man ska tvätta sig med tvål utan badkläder före. Vi upplever det som att vi i Sverige har blivit sämre på det, förr fanns det duschvärdar som såg till att badgästerna tvättade sig ordentligt innan, säger Sara Hagström som är platschef på Vattnets hus.

Under höstlovet fanns det duschvärdar på plats för att infora om duschrutinerna innan bad och hur mycket smuts som kan följa med ner i bassängen om besökarna inte tvättar sig ordentligt.

– Vi har en monter i entrén som visar hur mycket urinrester och hudavlagringar som kommer ner i bassängen annars, den är väldigt tydlig och talande, säger Sara Hagström.

Slarvet med att tvätta sig ordentligt syns i alla ålderskategorier, menar platschefen.

– Detta ser vi i alla åldersgrupper, seniorer, familjer, ungdomar, föräldrar och barn. Innan simträning och innan vattengympan, säger Sara Hagström och fortsätter:

– Ett bra exempel är att när man kommer ut från bad och luktar klor så är det ett bevis på att man inte tvättat sig ordentligt.

Smutsen i vattnet innebär dock ingen risk för de badande, menar platschefen. Vattnet hålls rent med klor men det är just mängden kemikalier i vattnet som man vill hålla nere.

– Kloret i vattnet tar hand om det men vi vill undvika att ha mer kemikalier i vattnet, för att ha så bra miljö och kvalitet i vattnet som möjligt, säger hon.

Publicerad 26 December 2019 00:00