Det vinnande bidraget i tävlingen blev Annie Lundbäcks (till vänster)

Det vinnande bidraget i tävlingen blev Annie Lundbäcks (till vänster) "Sluta kränka, börja tänka". Loggan ska nu tryckas på vattenflaskor som delas ut till alla elever. Foto: Anja Degerholm

Lyfter problemet med nätkränkningar bland unga: "En del av vår vardag"

Högstadieskolorna i Hörby har temadag på ämnet

HÖRBY.

Kränkningar på nätet är ett återkommande tema i klassrummen på Hörbys högstadieskolor. Såväl elever som personal vittnar om att det är ett stort problem som kan få allvarliga konsekvenser. Därför görs under vecka 51 en särskild satsning på just detta ämne.

– Nätkränkningar är något som upptar mycket av vår tid, det är ofta så konflikter uppstår, säger Malin Frank, kurator på Georgshillsskolan.

– Även om det sker på fritiden så tar eleverna med sig problemen till skolan, säger kuratorkollegan Camilla Delbanco som jobbar på Frostaskolan.

Satsningen riktar sig till elever i årskurs 7–9, men även till pedagoger och vårdnadshavare. Bakom samverkanssatsningen står skolorna tillsammans med socialtjänsten, ungdomsstyrelsen och Lions i Hörby.

Vecka 51 har eleverna på de två skolorna en särskild temadag med en föreläsning på förmiddagen. Föreläsare är Cecilia Sahlström, verksamhetsutvecklare på socialtjänsten i Hörby som tidigare jobbat många år inom polisen och som har stor kunskap i ämnet.

Eleverna får även titta på filmen "Hashtag" som handlar om skolupploppet i Göteborg som slutade med att två tonårsflickor dömdes för grovt förtal efter ryktesspridning på Instagram. Efter filmen ska eleverna diskutera den i klasserna. Tanken är att belysa aspekter av nätkränkningar, som till exempel juridiska eller etiska.

– Förhoppningsvis kan satsningen leda till att eleverna tänker ett steg till innan de skriver något elakt på nätet. Vi vuxna ligger alltid ett steg efter, därför är det extra viktigt att bygga relationer med ungdomarna så att de vågar prata när det väl händer något, säger Camilla Delbanco.

– Det är ett ämne som berör och som är ständigt aktuellt för ungdomarna, säger Malin Frank.

Arbetet mot nätkränkningar ar en samverkanssatsning mellan de två högstadieskolorna, socialtjänsten, ungdomsstyrelsen och Lions i Hörby.

Arbetet mot nätkränkningar ar en samverkanssatsning mellan de två högstadieskolorna, socialtjänsten, ungdomsstyrelsen och Lions i Hörby. Foto: Anja Degerholm

Under hösten har det pågått en tävling för alla i årskurs 7–9 där de som velat fått ge förslag på en logga som knyter an till ämnet. Loggan ska sedan tryckas på vattenflaskor som delas ut i samband med föreläsningen.

Totalt kom 40 bidrag in. Wilma Nyrén, Alicia Ljungkvist och Annie Lundbäck har lämnat in tre av dem.

– Det är ett väldigt viktigt ämne och något som pågår hela tiden, säger Annie Lundbäck som går i åttan på Frostaskolan.

Hennes bidrag "Sluta kränka, börja tänka" med en illustration av fåglar blev det vinnande bidraget i tävlingen.

Alla tre är överens om att kränkningar på nätet är ett stort problem bland unga, i synnerhet på sociala medier som Snapchat.

– Det är en del av vardagen. Det är nog lätt att sitta där bakom sin skärm och anonymt skriva elaka saker utan att man vet om det skadar någon. Jag har själv blivit utsatt och efter det tog jag ett steg tillbaka, säger Alicia Ljungkvist som går i nian på Georgshillsskolan.

Hon har ett enkelt motto hon följer:

– Om man inte kan säga det till personen direkt så ska man inte skriva det heller. Jag föredrar dessutom att träffa människor istället för att sitta bakom mobilen.

Föreläsning för vårdnadshavare

Måndagen den 16/12, klockan 18.30–19.30 i Frostaskolans aula.

Föranmälan till Annika Svensson, antingen på annika.svensson@horby.se eller 072-988 75 37. Först till kvarn.

Publicerad 15 December 2019 00:00