Sigrid Nikka vann Lilla Augustpriset 2016. Nu är hon aktuell med en barnbok.

Sigrid Nikka vann Lilla Augustpriset 2016. Nu är hon aktuell med en barnbok. Foto: Privat

Sigrid Nikka släpper barnbok

"Vill ge det budskap som jag själv hade velat ha som barn"

HÖLLVIKEN.

För tre år sedan vann hon Lilla Augustpriset med sin novell "Då rallarrosen blommar". Efter det började Sigrid Nikka läsa juridik i Lund, men det var svårt sluta skriva. Nu debuterar hon som barnboksförfattare

Sigrid Nikka var elev på Sundsgymnasiet när hon fick Lilla Augustpriset i slutet av november 2016. Tre år senare är boken "Hur många fiskar finns det i havet?" klar att släppas på NA förlag.

– Förlaget hörde av sig till mig och undrade om jag ville skriva. Och trots att det är väldigt krävande att läsa juridik, inte minst tidsmässigt, kunde jag inte låta bli. Jag har skrivit på helger och kvällar, berättar Sigrid Nikka.

Boken är inspirerad av Tove Janssons "Vem kan trösta knyttet?" och handlar om en liten pojke som är orolig för att djuren ska känna sig ensamma. Temat utvecklas till att innefatta de stora frågorna om att känna sig liten och ensam inför de gigantiska perspektiven i livet.

– Jag vill ge det budskap som jag själv hade velat ha som sexåring. Att det som känns svårt och oövervinnerligt, men att det ordnar sig och blir bra till slut. Man hittar sitt stim i det stora havet.

Boken är skriven på vers, men inte på rim. Ingrid Skåre står för illustrationerna.

Boken släpps den 12 december.

Boken släpps den 12 december. Foto: NA förlag

Sigrid Nikka, som går den femte terminen på juridikprogrammet, fick mersmak av att skriva barnboken.

– Just nu håller jag på att skriva en barn- och ungdomsbok, en kapitelbok. Vi får se hur det går, nu ska det först bli roligt att se hur barnboken landar, säger Sigrid Nikka.

"Hur många fiskar finns det i havet?" går att köpa via bland annat NA Förlag, bokhandlare på nätet och kan även beställas på Akademibokhandeln.

Publicerad 14 December 2019 13:00