Susanne Bakken har sin mamma Inga att tacka att inget allvarligt inträffade under de sena nätterna i tonåren. Nu ser hon till att Bjuvs unga får samma trygghet som hon själv fick.

Susanne Bakken har sin mamma Inga att tacka att inget allvarligt inträffade under de sena nätterna i tonåren. Nu ser hon till att Bjuvs unga får samma trygghet som hon själv fick. Foto: Privat

Eldsjälen Susanne offrar nätter för unga: "Jätteviktigt"

Tryggar ungdomarnas sociala liv

BJUV.

Vad gör man för de barn och ungdomar som håller sig utomhus långt in på småtimmarna? Vissa hade gnällt på ungdomarnas beteende på sociala medier. Susanne Bakken valde att gå en annan väg och tryggar nu deras umgänge nattetid.

Av
Wilhelm Nilsson

Barn och ungdomar ligger Bjuvbon Susanne Bakken varmt om hjärtat. Sedan fyra år tillbaka började hon nattvandra tillsammans med ett fåtal likasinnade, efter att ha sett på sociala medier där folk klagade över ungdomarnas vanor i att hänga runt i centrum på nätterna. Hon ville se till så att dessa barn och ungdomar hamnade i säkert förvar, så att de kunde känna tryggheten när de befann sig ute i mörkret. Men till en början var det inte lätt.

– De (ungdomarna) trodde att vi var där för att snoka och vara "poliser". Efter ett par gånger bestämde jag mig för att köpa med mig kolor, och då blev de mer närgångna. Efter att ha småpratat skapades en respekt mellan oss och då förstod ungdomarna att vi var där för deras trygghet, säger Susanne Bakken.

Det finns en naturlig förklaring i varför Susanne är en gedigen eldsjäl som nattvandrare, vilket hon är. Så sent som i fjol korades hon till "Årets nattvandrare". Ett engagemang som med all säkerhet stärkts utefter hur hennes egen barndom såg ut, även om hon menar på att hennes engagemang hade varit lika starkt "oavsett hur hennes barndom sett ut".

– Jag var en sådan som tänjde på gränserna och hänge mycket med kompisar på kvällar och nätter. Mamma var på mig och dök alltid upp på ställen jag inte gillade. Hon hämtade mig precis överallt. Om jag ska vara ärlig.. I dag är jag riktigt glad över att mamma var som hon var, annars vet jag inte hur det hade kunnat sluta. Alla borde ha en sådan mamma som vet var man tar vägen, berättar nattvandraren Susanne.

Jag var en sådan som tänjde på gränserna och hänge mycket med kompisar på kvällar och nätter. Mamma hämtade mig överallt. Alla borde ha en sådan mamma

Nu hoppas hon att fler engagerar sig i nattvandringen, inte bara mammor, utan vem som helst. Nattvandrarna är i nuläget 20 medlemmar, varav 12 akvtiva. Susanne pekar på att vem som helst skulle kunna ha tiden att räcka till för annat även om man nattvandrar.

– Det krävs inte mycket för att vara aktiv. Man kan komma hit en gång i månaden och lägga fyra timmar. Fyra timmar av ens liv, det är inte mycket. Vad hade man gjort annars av den tiden? Tittat på tv eller suttit framför datorn. Då kan man göra vettigare saker så som att trygga ungdomarnas utevistelse. Det är jätteviktigt, avslutar hon.

Nattvandring i Bjuv drivs som en eldsjälsförening och får stöd via Nattvindring.nu, stiftelsen som grundades 2008 av Eon och Skandia. Även Bjuvs kommun stöttar föreningen på olika vis.

Publicerad 11 December 2019 00:00