Från och med den 13 januari kommer Annelunds fritidsgård införa ett gårdskort för kvällsverksamheten som pågår mellan klockan 18 och 21.

Från och med den 13 januari kommer Annelunds fritidsgård införa ett gårdskort för kvällsverksamheten som pågår mellan klockan 18 och 21. Arkivfoto: John Nordh

Efter stök på fritidsgården: Besökare måste legitimera sig

Gårdskort införs på Annelunds fritidsgård

KÄVLINGE.

För att säkerställa sina besökares trygghet inför Annelunds fritidsgård ett så kallat gårdskort. Från och med den 13 januari krävs ett sådant kort för att komma in på fritidsgården under kvällstid.

Av
John Nordh

Hösten har varit orolig på Annelunds fritidsgård. Kvällstid har verksamheten störts av bland annat stölder, hot och skadegörelse. Under höstlovet fick fritidsgården stänga på grund av oroligheter och kvällsverksamheten flyttades till Julius fritidsgård i Löddeköpinge, som Lokaltidningen skrev om.

Nu har kommunen tillsammans med personalen på fritidsgården arbetat fram något som beskrivs som en långsiktig lösning på problemet. Från och med den 13 januari kommer Annelunds fritidsgård införa ett gårdskort för kvällsverksamheten som pågår mellan klockan 18 och 21.

För att få ett gårdskort krävs det att besökaren kommer till fritidsgården tillsammans med en målsman och skriver under ett avtal. Kortet kommer att vara gratis och går redan nu att införskaffa.

– Fritidsgården är en öppen verksamhet och vi vet inte alltid vem barnen är och har heller ingen kontakt med deras föräldrar. Förr fanns det ett system med gårdskort som innebar att besökarna registrerade sig med namn och telefonnummer tillsammans med sina föräldrar som då också fick ta del av eventuella regler. Nu går vi tillbaka till det systemet, säger Lena Nilsson, chef för fritidsgårdarna i Kävlinge kommun.

– Redan idag har vi ett aktivitetskort som krävs för de som till exempel vill låna tv-spel som föräldrar också måste underteckna. Det här kommer likna det men gäller alltså för att få komma in på fritidsgården.

Hon ser inte bara systemet som ett bra sätt att stävja oroligheterna och öka tryggheten på, utan också som ett sätt att få föräldrar att komma ner och besöka fritidsgården.

– Jag tänker att det är kul för föräldrar att se var deras barn är någonstans på fritiden och vi ser jättegärna att föräldrar kommer ner till gården och hälsar på sina barn och kanske spelar biljard med dem.

Systemet med gårdskort gäller bara Annelunds fritidsgård och endast kvällsverksamheten.

Publicerad 09 December 2019 00:00