Sjuksköterskan Giesela Kramer ger Olle Berger influensavaccin.

Sjuksköterskan Giesela Kramer ger Olle Berger influensavaccin. Foto: Martin Wingren

Influensavaccinationen i full gång

"Efter förra årets brist har vi bunkrat upp"

VIKEN.

Influensavaccinationen är i full gång och i Viken har den nya vårdfilialen Vikens hälsocenter fullt upp. Dessutom finns det planer på att expandera verksamheten.

Av
Martin Wingren

Väntrummet är fullt med personer som är där på drop in-tid för att få influensavaccinet. Förra året blev det brist i landet generellt men på Vikens hälsocenter, som öppnade så sent som i september, har man förberett sig.

– Vi tog i och har bunkrat upp så här finns gott om det. På första dagen som vi hade vaccinering kom det 80 personer och inne på Väla, där vi också har en filial, var det 1 000 personer de första dagarna, säger Isabell Westman som är verksamhetschef.

Vikens hälsocenter är en filial till vårdcentralen Väla hälsocenter i Ödåkra, utöver detta finns Väla hälsa och vaccin inne på köpcentrumet. Men planer finns på att etablera filialen i Viken som en egen vårdcentral, enligt verksamhetschefen.

– Det fanns ingen vårdcentral tidigare i Viken, bara en privatläkare. Så det var efterfrågat att vi öppnade. Nu finns här en specialistläkare i allmänmedicin och en sjuksköterska. Vi vill ha in fler läkare och sjuksköterskor och ser över att kunna expandera i fastigheten. Det är ett bra läge här vid affären, vi behöver bara se över parkeringsplatserna, säger Isabell Westman.

Vikens hälsocenter öppnade i höstas och har redan planer på att expandera. På bilden receptionisten Isabella Adamidou och verksamhetschefen Isabell Westman.

Vikens hälsocenter öppnade i höstas och har redan planer på att expandera. På bilden receptionisten Isabella Adamidou och verksamhetschefen Isabell Westman. Foto: Martin Wingren

Tillbaka till influensavaccinationen – en av de som är på plats för denna är Vikenbon Olle Berger. Han kavlar upp sin t-shirt så att sjuksköterskan Giesela Kramer kan sticka honom i vänsterarmen.

– Jag blir så pass påverkad av influensan om jag skulle få den, så jag blir sängliggande i flera veckor. I och med att det numera är så nära så är det bara att gå inom och få vaccinet, säger han.

Influensavaccinet är kostnadsfritt för de som är över 65 år och för riskpatienter.

– Det är mest äldre som tar vaccinet men även gravida och yngre personer som vill undvika att riskera att behöva ligga hemma i flera veckor, säger verksamhetschefen.

Olle Berger väljer att vaccinera sig mot influensan – sjuksköterskan Giesela Kramer sticker honom med van hand i armen.

Olle Berger väljer att vaccinera sig mot influensan – sjuksköterskan Giesela Kramer sticker honom med van hand i armen. Foto: Martin Wingren

Publicerad 08 December 2019 00:00