Gith Karlsson ger nu ut sin andra bok om hästar.

Gith Karlsson ger nu ut sin andra bok om hästar. Foto: Privat

Bok ska hjälpa ryttare till en dynamisk ridning

Tyringebo ger ut bok om ridning

TYRINGE. Gith Karlsson från Tyringe har haft hästar i hela sitt liv. Nu släpper hon sin andra bok om ridning, denna gången med titeln, Dynamisk Ridning.

– Jag anser att man kan utbilda alla hästar, även de som inte är en naturbegåvning. Mycket handlar om kommunikation och att lyssna på hästen, förklarar Gith Karlsson.

2012 gav hon ut boken, Ridning för kropp och själ. Sedan dess har hon samlat notiser efter hand som hon varit ute och arbetat med sina hästar och samtidigt kommit på lösningar i utbildningen mellan häst och ryttare. Detta har så småningom byggts samman till boken, Dynamisk Ridning.

– Det har varit en ganska lång process men det är samtidigt något jag arbetat med under tid och satt ihop under arbetet med mina egna hästar. Boken bygger på ett utbildningssystem där jag lyfter fram vikten av variation, tempoväxlingar, takt och formgivning, hur viktigt det är att inte bara rida runt, runt, just för att få en följsam häst. Genom att studera akademisk och klassisk ridkonst i många år har jag hittat ett system för att ta vara på varje individs förutsättningar.

Hon visar också hur man bygger upp hästens kropp och själ för att den skall känna glädje i sin träning, hålla kroppsligen över tid och klara av att utföra de mer avancerade rörelserna i utbildningen.

– Jag saknade en bok som denna, då arbetssättet skiljer sig ganska mycket jämfört med hur många utbildar häst och ryttare idag. Jag anser att det egentligen är människan mer än hästen som ska utbildas för att förstå sin häst rätt. Det är vi som ska få hästen att göra det vi vill och då handlar mycket om rätt kommunikation.

Foto: Privat

Genom boken hoppas Gith Karlsson också kunna ge inspiration men också fungera som en ögonöppnare för ett förhållningssätt till hästen som bygger på en tvåvägskommunikation och en ömsesidig respekt som resulterar i ett djupare samarbete mellan häst och ryttare.

– Därför tycker jag också att det här är en bok för alla. Det är inte bara de som är nybörjare utan också de som ridit i många år som jag tror kan ha glädje av boken.

Publicerad 07 December 2019 00:00