Tjuvar har den senaste tiden riktat in sig på batterier i Ystad med omnejd.

Tjuvar har den senaste tiden riktat in sig på batterier i Ystad med omnejd. Foto: Mostphotos

Utländska ligornas nya mål: "Det är hårdvaluta"

600 kilo försvann vid en stöld

YSTAD.

Polisen har lagt märke till en stor ökning av stölder av batterier. På onsdagen försvann 600 kilo från ett företag och ett annat tillgrepp avbröts av anställda vid ett ytterst drababt företag.

Av
André Kvist

Strax efter klockan 14 på onsdagen drabbades ett företag på Öja industriområde av ett stöldförsök. Två okända män backade in på området och kliver fram till en så kallad batterilåda. En anställd ser hela förfarandet och skriker till när de försöker öppna lådan varpå duon försvinner i rasande fart.

Bara en dryg timme senare drabbas ett annat företag i närheten. Där stjäls drygt 600 kilo bilbatterier och enligt signalement som polisen fått rör det sig om samma personer vid båda tillfällena.

Detta är inte de första fallen där tjuvar är ute efter batterier. Det förstnämnda företaget har drabbats flera gånger under hösten och polisanmälningar om detta fenomen har blivit ett återkommande inslag.

Batterier till elcyklar har tidigare varit och är säkert fortfarande åtråvärda för tjuvar. Nu verkar det som att man även är på jakt efter alla former av större batterier.

– Som jag förstått det säljs batterierna utomlands, det är hårdvaluta i vissa länder, säger kommunpolis Patric Nihlén.

Huruvida det är råmaterialet som ligorna är ute efter är oklart. Klart är åtminstone att företag i och kring Ystad som hanterar batterier har drabbats allt mer den senaste tiden.

Publicerad 06 December 2019 00:00