Jan Björklund, vice ordförande i Sjökrona exploatering AB och oppositionsråd i rådhuset, Mikael Skoog samt Peter Danielsson.

Jan Björklund, vice ordförande i Sjökrona exploatering AB och oppositionsråd i rådhuset, Mikael Skoog samt Peter Danielsson. Foto: Joel Winqvist

Sundspärlan räddas – kommunen tar över som ensam ägare

Staden ska stå som ensam ägare till anläggningen

HELSINGBORG.

Folkinitiativet var nära, men nådde inte ända in i kaklet. Men det spelar ingen roll, för nu står det klart att Sundspärlan ska fredas och staden ska stå som ensam fastighetsägare framöver.

Att det inte längre finns någon politisk majoritet för att bygga bostäder och skola i den gamla folkparken där Sundspärlan står placerad har stått klart en tid.

Och mycket har lutat åt att den tidigare rivningshotade Sundspärlan trots allt skulle få stå kvar.

Motståndet till byggnation i området har varit stor, och kampen för att bevara nöjesanläggningen har varit ännu större. Under sommarhalvåret har också ett folkinitiativ ägt rum, en namninsamling för att försöka få till stånd en folkomröstning om att bevara anläggningen och kulturmärka den.

I höstas lämnades namnlistan in till staden.

– Det har räknats och räknats och räknats i rådhuset, konstaterar Peter Danielsson under en pressträff på torsdagen.

Han är moderat kommunstyrelseordförande samt även ordförande i Sjökrona exploatering AB som äger fastigheten.

Kontentan: det saknas 438 giltiga underskrifter för att frågan om en folkomröstning skulle kunna väckas.

Men detta spelar mindre roll nu när de inblandade parterna kommit fram till att nu staka ut framtiden för anläggningen.

Och Sundspärlan ska alltså bevaras och stå kvar tills vidare.

Så här såg det ut när nyheten kablades ut på pressträffen.

Så här såg det ut när nyheten kablades ut på pressträffen. Foto: Joel Winqvist

Idag ägs Sundspärlan, utescenen samt ytterligare en byggnad av bolaget Sjökrona exploatering AB, som består av staden, Peab, Riksbyggen och HSB. Nu står det klart att Helsingborgs stad ska köpa ut de tre bolagen och istället själv äga Sundspärlan framöver.

Därmed avvecklas bolaget framöver. Staden får också full rådighet över marken.

Fler nyheter presenterades under torsdagen:

– Vi avbryter allt som har med exploateringsprocessen att göra, berättar Peter Danielsson och menar att planerna på att bygga bostäder och skola på området läggs ner helt.

En del insatser för att rusta upp den slitna utescenen kommer också att göras, både för att ingen ska råka skada sig där men också för att antikvariskt säkra den.

Dessutom gör Sundspärlan AB, som driver verksamheten på anläggningen, en nystart och ska arbeta för att kunna stå på mer stadiga ben framöver.

– Det här är positivt, det är en långsiktig lösning. Nu behöver vi inte fundera på om det kommer att rivas, säger Mikael Skoog (S) som är ordförande i Sundspärlan AB.

– Och folkinitiativet har uppnått sitt syfte, påpekar han.

Nu kan arbetet med att planera för Sundspärlans framtid börja mer ordentligt menar han. En del i detta handlar om att starta upp en arbetsgrupp i vilken representanter för stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborg arena och scen AB (stadens eventbolag) och Sundspärlan AB ska ingå.

Han pratar nu med hoppfull stämma när han ser in i framtiden.

– Vi har inte sett att bokningarna har gått ner. Men de har stagnerat, och det kan ha att göra med negativa skriverier om att Sundspärlan riskerade att rivas. Men nu vet vi att den kommer att finnas kvar för lång tid framöver.

Namnlistan

Enligt insamlaren av namnlistorna lämnades 12 390 namn in. Här har staden en annan uppfattning och menar att 11 864 nedskrivna namn har lämnats över. Av dessa 11 864 har 10 710 namn ansetts vara godkända.

Minst tio procent av de röstberättigade invånarna måste ha skrivit på för att en folkomröstning ska kunna väckas. Senaste siffran för antalet röstberättigade i kommunen är 111 479 personer. Det innebär, enligt staden, att det saknas 438 namn för att kunna väcka frågan om en folkomröstning.

Publicerad 06 December 2019 08:34