Malin Ekblad har jobbat som säkerhetschef i Vellinge kommun sedan 2015.

Malin Ekblad har jobbat som säkerhetschef i Vellinge kommun sedan 2015. Foto: Emma Brännman

Säker vinst för säkerhetschefen

Malin Ekblad prisad för sitt arbete

VELLINGE/TRELLEBORG/SKURUP.

Malin Ekblad började sin yrkesbana som sommarjobbare inom kriminalvården. Som utbildad socionom fortsatte hon på samma bana och var bland annat kriminalvårdsinspektör innan hon fick jobbet som säkerhetschef 2014. Nu har hon fått Qnets pris för sitt arbete i Trelleborg, Vellinge och Skurup.

Qnet är en förening som skapar samverkan mellan kvinnor i ledande befattning inom säkerhet i olika roller och verksamheter. Föreningen har 100 medlemmar över hela landet.

Av 33 kommuner i Skåne har sex kommuner en säkerhetschef som är kvinna.

– När jag började som sommarjobbare på Fosieanstalten var det inte många kvinnor som jobbade där, men när jag slutade tolv år senare var det mer eller mindre jämställt. När jag började som säkerhetschef var det lite som att gå tillbaka några steg, det finns inte så många kvinnor på liknande poster, därför tycker jag att det verkligen är bra med Qnet och att vi som jobbar inom branschen stöttar varandra, säger Malin Ekblad.

Det var en släkting till Malin Ekblad som rekommenderade henne att söka jobbet på Fosieanstalten. Då var hon 23 år.

– Åren där lade grunden. Erfarenheterna av att göra en visitering under en säng med alla dammråttor eller gå ute i ösregn i en timme, underlättade mitt arbete som säkerhetsansvarig och senare som kriminalvårdsinspektör, berättar Malin Ekblad.

Som kriminalvårdsinspektör hade hon ansvar för allt som hade med säkerhet på anstalten att göra, som till exempel kameror, rutiner, fastighet och teknik.

Hon trivdes väldigt bra som kriminalvårdsinspektör men efter tolv år kände hon att hon ville prova något nytt. Hon fick jobbet som säkerhetshandläggare på Trelleborgs kommun 2012 och två år senare blev hon säkerhetschef. 2015 tillkom Vellinge och Skurup. Malin Ekblad jobbar dock lite olika i respektive kommun. I Vellinge och Skurup ansvarar hon enbart för kris- och beredskapsarbetet som kommunerna får statlig ersättning för. I Trelleborg jobbar hon även en del med det brottsförebyggande arbetet.

– Eftersom alla tre kommuner tillhör samma räddningstjänstområde blev det naturligt att jag tog ansvaret även i de kommunerna. Fördelarna är många. Till exempel kan vi samordna specialisttjänster som en enskild kommun hade haft svårt för att köpa in själv, säger Malin Ekblad.

Frågorna kring trygghet och säkerhet har fått mer och mer uppmärksamhet de senaste åren. Malin Ekblad tycker att det är bra att frågorna uppmärksammas men att det är viktigt att man är kritisk till varifrån uppgifterna kommer.

– Med sociala medier i dag blir det lätt ryktesspridning. Det gäller att man alltid kollar källa och får uppgifter verifierade. För vårt arbete är det avgörande. När någon hade hängt upp en docka vid kommunhuset i Skurup till exempel, litade vi fullständigt på polisens bedömning, säger Malin Ekblad.

Om Malin

Namn: Malin Ekblad

Yrke: Säkerhetschef i Trelleborg, Vellinge och Skurup.

Bor: Beddingestrand

Familj: Man, två barn, hund och två katter.

Gör på fritiden: "Det är inte så mycket man hinner, men jag rider, spelar lite golf och går långpromenader."

Lysnar på: "Jag befinner mig mycket i rörelse, inte minst mellan kommunerna, så då lyssnar kag mycket på radio, SR, framför allt, men jag lyssnar också på musik och på barnens tjat."

Det här visste du inte om Malin: " Jag kan faktiskt sticka och virka. Och dreja. När jag blir pensionär så ska jag starta keramikverkstad."

Bästa säkerhetstips: "Gå inte på rykten. Kontrollera alltid källan."

Publicerad 06 December 2019 00:00