Barnledaren och värdinnan Mia Paulsson kan numera även lägga biodlare till sina arbetstitlar i Kulla Pastorat. På fyra kyrkogårdar finns bisamhällen utplacerade. Ursprungskupan finns placerad vid församlingshemmet i Viken.

Barnledaren och värdinnan Mia Paulsson kan numera även lägga biodlare till sina arbetstitlar i Kulla Pastorat. På fyra kyrkogårdar finns bisamhällen utplacerade. Ursprungskupan finns placerad vid församlingshemmet i Viken. Foto: Lotta Venhagen

Arbetsamma insekterna har hittat ett hem på kyrkogårdarna

"Folk brukar komma fram och vara nyfikna på bina"

VIKEN.

Att syssla med biodling blir allt vanligare och Kullabygden är inget undantag, här syns även de arbetsamma insekterna på flera av Kulla pastorats kyrkogårdar.

Av
Lotta Venhagen

Det började egentligen av en slump förra året. Mia Paulsson, som bland annat är ansvarig för barnverksamheten i Vikens församling, fick ta över en biodling.

– När jag tog emot den sa jag att ja ni kan väl sätta den här, men det var ju inte så att den bara skötte sig själv. Jag tycker det här är jätteintressant och det finns så mycket att lära, konstaterar hon.

När bisamhället som donerats till Vikens församling öppnades upp visade det sig innehålla cirka 40 000 bin och delades därför upp i fyra olika samhällen som placerats ut på kyrkogårdar i Kulla pastorat.

När bisamhället som donerats till Vikens församling öppnades upp visade det sig innehålla cirka 40 000 bin och delades därför upp i fyra olika samhällen som placerats ut på kyrkogårdar i Kulla pastorat. Foto: Svenska Kyrkan

Efter att gått en kurs på Medborgarskolan kan hon numera lägga biodlare till sin arbetstitel. De första månaderna var lugna, bina hade redan flyttat in i kupan för vintern när biodlingen kom till Vikens kyrkogård, men när Mia öppnade kupan i våras upptäckte hon att det var full fart.

– Den hade inte blivit omhändertagen på två år och där var kanske 40 000 bin, när det var mer rimligt att där skulle vara 10 000 bin, men de hade ju fått ha all sin honung kvar. Jag skickade en bild till min lärare och frågade om det skulle se ut såhär, han svarade att han skulle komma ut direkt, säger hon med ett skratt.

Biodlingen delades upp i fyra bisamhällen som Mia tar hand om på kyrkogårdarna i Väsby, Viken, Farhult och Jonstorp.

– Vi var lite nervösa i början att det skulle bli liv eller att folk skulle bli rädda. Men vi har ställt dem i hörnorna av kyrkogårdarna och varje gång jag är ute så brukar folk komma fram och prata och vara nyfikna på bina.

Mia Paulsson; värdinna och ansvarig för barnverksamheten, har gått en utbildning i biodling sedan Vikens församling fick ta emot ett bisamhälle förra året.

Mia Paulsson; värdinna och ansvarig för barnverksamheten, har gått en utbildning i biodling sedan Vikens församling fick ta emot ett bisamhälle förra året. Foto: Svenska Kyrkan

Under säsongen tittar Mia till varje bikupa en gång i veckan, nu under vintern får bina vara ifred och det blir bara en koll i januari för att se så att allt ser bra ut. Framöver vill hon titta på möjligheten att även hjälpa vildbin.

– Det finns gott om plats på kyrkogårdarna för dem också. Vi funderar på att skaffa insektshotell, vi ska bara fundera ut en utformning av dem. Sedan har jag köpt in ett antal hattar så att de som är nyfikna också kan få testa på, bland annat i barnverksamheten tänker jag.

Publicerad 06 December 2019 00:00