Carina Andersson är en av medlemmarna i föreningen som vakar över Bjärnum.

Carina Andersson är en av medlemmarna i föreningen som vakar över Bjärnum. Foto: Paola Nordgren

Här patrullerar invånarna själva: "Det gör skillnad att vi finns"

Vill få byborna att känna sig trygga

BJÄRNUM.

Att Bjärnum har en egen förening, Trygg i Bjärnum som patrullerar orten har genom åren haft effekt. Det är i alla fall ordförande P-O Bengtsson övertygad. Det visar dessutom också den statistik som föreningen fått från polisen.

Av
Paola Nordgren

– Nu är ju jag något jävig. Men jag tror absolut att det gör skillnad att vi finns. Jag brukar likna det vid en plugg på en tunna. Drar man ut pluggen vet man aldrig vad som händer. Därför fortsätter vi, säger P-O Bengtsson som varit ordförande i föreningen i drygt tio år.

Föreningen har dock funnits i över 25 år och startade då som en del i företagarföreningen efter en rad inbrott hos traktens företag.

Att få folk att engagera sig är däremot inte helt enkelt. Idag är man runt 35 aktiva medlemmar som patrullerar i bil genom Bjärnum, Mala och Farstorp.

– Vi hade egentligen behövt vara nästan det dubbla för att kunna täcka upp varje kväll som är vårt mål. Nu är det tyvärr inte så men vilka kvällar vi inte är ute håller vi för oss själva. De som håller på med olagligheter ska aldrig veta vilka kvällar föreningen är ute på byn.

Någon särskild rutt finns inte heller, det är istället upp till föraren var de vill köra.

– Vi ser ofta hus som står helt mörka när familjerna är iväg och uppmanar alltid folk att tända även när de åker hemifrån. Vill man kan man även kontakta oss om man är bortrest så kan vi kanske ta en extra tur i det kvarteret just då.

För drygt ett år sedan fick föreningen också en ny bil och förhoppningarna var då att det skulle få fler att vilja engagera sig.

– Det är tufft att få medlemmar. Idag är vi främst pensionärer men vi hade blivit underbart glada om även yngre hade velat hjälpa till. Kravet är att man har körkort då vi enbart rör oss i bil och vi ingriper aldrig utan kontaktar alltid polis om vi ser ett pågående brott eller något misstänkt.

Publicerad 05 December 2019 13:56