Elsparkcyklar är ett störningsmoment på många skolor. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Elsparkcyklar är ett störningsmoment på många skolor. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Ritzau Scanpix/Christian Lindgren

Nu stoppas elsparkcyklar på kommunens skolor och förskolor

Spärr programmeras in

MALMÖ.

Nu blir det stopp för elssparkcyklar på kommunala skolor och förskolor i Malmö. Flera skolor har slagit larm om att fordonen är ett störningsmoment. Det händer till och med att de körs inomhus på skolor.

– Vi ser att elsparkcyklarna både skapar oro och innebär en hög skaderisk. De har en maxhastighet på 20 kilometer i timmen, så de kan gå ganska snabbt. Många av förarna överskattar sin förmåga att köra och dessutom följer de inte alltid säkerhetsföreskrifterna, säger Demir Kolenovic, säkerhetsutredare på stadsfastigheter, i ett pressmeddelande.

Vid Malmöfestivalen i somras användes en teknik där elsparkcyklarna spärrades på festivalområdet. Samma teknik kommer nu att införas stegvis på stadens skolor. Totalt rör det sig om ungefär 250 fastigheter runt om i staden.

– Vi har varit i kontakt med de olika företagen i Malmö som hyr ut elskotrar. De är väldigt tillmötesgående och förstår problemet. De kommer att programmera in en spärr som gör att det bara går att krypköra när elskotrarna kommer in i den spärrade zonen. Det går heller inte att parkera inne på det aktuella området, utan att elskoterhyran fortsätter att ticka pengar, säger Demir Kolenovic.

Spärren införs först på gymnasieskolorna, eftersom de är färre till antalet och ligger centralt i staden. Därefter på grundskolor och förskolor. Ambitionen är att allt är klart innan jul.

Publicerad 04 December 2019 08:19