Dumpad och utbränd bil från Hackekvarns naturreservat utanför Tingsryd. Men även i Notteryds naturreservat har man hittat dumpade bilar de senaste åren.

Dumpad och utbränd bil från Hackekvarns naturreservat utanför Tingsryd. Men även i Notteryds naturreservat har man hittat dumpade bilar de senaste åren. "Det blir mycket extra arbete för oss, det är inte bara att transportera bort de här bilarna", säger Robert Simonsson, naturvårdsförvaltare och biolog vid länsstyrelsen i Kronoberg. Foto: Länsstyrelsen

Naturreservat används som soptippar: "Ett stort problem"

Uppeldade bilar och dumpade frysboxar

VÄXJÖ.

Uppeldade bilar och dumpade säckar med flaskor och bilbatterier - nedskräpningen i naturreservat som i Notteryd utanför Växjö är ett ständigt gissel för länsstyrelsen. "Det här är ett stort problem för oss, det blir mycket merarbete och det känns inte så roligt att hålla på med sånt här", säger Robert Simonsson vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Av
Hans Nilsson

Naturreservaten är till för att bevara, vårda, skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer och skyddsvärda arter.

Dessutom ska de tillgodose behovet av områden för friluftslivet, och för att besökare ska få njuta av dess skönhet i lugn och ro.

Men det är inte alla som bryr sig om dessa aspekter. En del verkar se naturreservaten som soptippar. Man slänger allt möjligt skräp i naturreservaten och länsstyrelsen, som sköter naturreservaten, har fullt upp med att hålla dem rena.

Några av de värst drabbade är de tätortsnära naturreservaten som Hissö i utkanten av Växjö och i Notteryd vid Toftasjön en liten bit nordost om Växjö, enligt Robert Simonsson, naturvårdsförvaltare och biolog vid länsstyrelsen i Kronoberg.

– På Hissö är det mer att vi får gå och plocka upp skräp efter folk. Men i Notteryd och Hackekvarn utanför Tingsryd har vi hittat dumpade och uppeldade bilar de senaste åren. Det blir mycket extra arbete för oss, det är inte bara att transportera bort de här bilarna, säger Robert Simonsson.

– Det kan vara kriminella som eldar bilar. Vi måste kontakta polisen och göra en anmälan, sedan måste ägarna av bilarna spåras och det kan ta tid. Vi får inte föra bort bilarna förrän en viss tid har gått och bilarna är ofta i dåligt skick så de kan stå där och skräpa ned ett bra tag.

I naturreservaten hittar länsstyrelsen dessutom då och då dumpade trädgårdsmöbler, TV-apparater och frysboxar och sopsäckar med flaskor, glödlampor, bilbatterier, ölburkar och glas.

– Större dumpade saker tillhör som tur är inte vanligheten i naturreservaten i vårt län. Men vi upptäcker nedskräpning i olika grad varje vecka som vi måste plocka upp och hantera på något vis. Man kan tycka att folk borde kunna åka till återvinningen med de här sakerna istället, säger Robert Simonsson.

– Det här är ett problem för oss eftersom det blir merarbete och kostar pengar för oss. Sedan är det ett arbetsmiljöproblem dessutom, man kan skada sig och skära sig när man hanterar de här sakerna som folk har dumpat. Det är verkligen inte roligt att hålla på med det här, jag har själv skurit mig när jag har plockat skräp i naturreservat, säger Robert Simonsson.

Publicerad 02 December 2019 08:59