Foto: Pressbild

Systembolaget vill börja sälja lågprisöl för att möta gränshandeln

Planerna får dock kritik

SVERIGE. Ett starköl för endast 6,90 kronor. Snart kan det bli verklighet på Systembolaget.

I dagsläget kostar det billigaste ölet på Systembolaget 8,40 kronor. Men nästa år är målet att kunderna ska kunna köpa en burk starköl för 6,90 kronor. Det rapporterar sajten Beernews.

Enligt en lanseringsplan motiveras prissänkningen bland annat av den gränshandel som förekommer i Danmark och Tyskland. Men enligt Systembolaget sker detta utan det samhällsansvar som det statliga alkoholmonopolet borgar för.

– Våra kunder är något mindre nöjda med öl än med våra andra varugrupper och särskilt för ljus lager är priset en viktig faktor för kundnöjdheten. Därför har vi i lanseringsplanen med en ljus lager i lägre prisklass, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till sajten.

Till en början är tanken att två ölsorter ska säljas till det lägre priset. Men planerna uppskattas inte av alla. En av dem är Johan Håkansson, som är ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.

– Systembolaget säger sig värna folkhälsan genom dyra reklamkampanjer och subjektiva debattartiklar. Att sedan efterfråga öl för 6:90 är dubbelmoral. Det är den billigaste alkoholen som är allra skadligast för folkhälsan, säger han till Beernews.

Även nykterhetsorganisationen IOGT-NTO riktar kritik mot Systembolaget.

– Att sänka priset på starköl, som redan idag är lågt, är att underminera den svenska alkoholpolitiken. Prisinstrumentet är avgörande för att minska konsumtionen och därigenom hålla nere alkoholskadorna, säger förbundsordförande Johnny Mostacero i ett pressmeddelande.

Publicerad 26 November 2019 00:00