Anders blev fullbokad på sex timmar och har nu fullt upp hela julafton.

Anders blev fullbokad på sex timmar och har nu fullt upp hela julafton. Foto: Privat

Anders är kommunens egen tomtefar: "Kul att få sprida julglädje"

Tomtar för sjätte året i rad

HÖÖR.

Julen innebär bråda tider för de flesta, men kanske allra mest för tomten. Anders Lövkvist är Höörs egen tomtefar för sjätte året i rad och han har varit fullbokad ända sedan i slutet av oktober.

Av
Anja Degerholm

Anders hade egentligen tänkt att åka utomlands över julen, efter ett tungt år med en skilsmässa i bagaget. Men så blev det inte.

– Det började komma förfrågningar från tidigare kunder. Då tänkte jag, varför inte förgylla någon annans jul och kanske få lite julglädje på köpet, säger han.

Det var när hans egna barn blev för stora för jultomten och inte var så intresserade av att fira jul som Anders kom på idén att vara jultomte för andra.

– Jag frågade min dåvarande fru om det var okej för henne, och det var det. Sedan dess har det bara rullat på år efter år.

– Målgruppen är familjer med små barn som fortfarande tror på tomten, så att föräldrarna kan hålla illusionen vid liv ett år till.

Tomtedräkten är ett omsytt medeltidsplagg i linnetyg. Till dräkten har Anders stövlar eller holländska träskor samt peruk och skägg.

– Jag brukar peta in en kudde under dräkten också, även om jag redan har lite mage.

När han lade ut ett inlägg i en lokal Facebook-grupp i slutet av oktober dröjde det inte länge förrän hela julafton var bokad.

– Det tog sex timmar, det bara rasslade till med förfrågningar.

I år har tomtefar 15 familjer som han ska besöka under julafton och varje besök tar cirka en halvtimme. Dessutom är några tomteuppdrag inbokade på lillejulafton och några på juldagen. Det späckade schemat innebär att logistiken med transporter, mat och dryck får planeras noga så att allt ska flyta på.

– Jag utgår alltid från barnen och känner av stämningen när jag kommer in i rummet. De flesta blir väldigt exalterade, men en del är rädda för tomten så då tar jag det försiktigt. Vissa tror att pappa eller morfar ska komma som tomte och blir helt ställda när det kommer en annan gubbe genom dörren.

Tomten delar inte bara ut paket utan får ibland också gåvor eller teckningar som barnen ritat. Ibland sticker man till en liten snapsflaska eller dylikt, men Anders är nog med att inte dricka alkohol under sitt arbetspass.

– Alkohol och barn hör inte ihop, så enkelt är det.

Vad är det bästa med att vara tomte?

– Att få sprida julglädje hos familjerna jag besöker. Och så är det såklart kul att få ett extra tillskott i kassan.

Publicerad 15 November 2019 12:00