"Vi fortsätter nu på inslagen linje men efter den senaste tidens händelser ska vi intensifiera arbetet mot gängkriminalliteten och det grova våldet ytterligare", säger polismästare Stefan Sintéus. Foto: Skärmklipp från filmen

VIDEO: Så går polisens call-ins till

Färre dödsskjutningar hittills i år

MALMÖ. Det har gått över ett och ett halvt år sedan projektet "Sluta skjut" drog i gång i Malmö. Så sent som på tisdagen hölls det tredje mötet inom ramen för satsningen. Ett tiotal kriminella deltog.

Den senaste tiden har flera mord och mordförsök skett i Malmö. Men sett över en längre period har de grova våldsbrotten minskat.

Hittills i år har det skett tolv skjutningar utan personskador. Under samma period har fem personer dött och 13 skadats av skjutvapen. Motsvarande siffor för 2018 är 23 skjutningar utan personskador, 12 döda och 14 skadade.

"Sluta skjut" är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården, Malmö stad och civilsamhället. Huruvida projektet är orsaken till att skjutningarna faktiskt har minskat är för tidigt att bedöma. Men polisen ser det i alla fall som ett av många viktiga verktyg i kampen mot de kriminella miljöerna.

– Vi fortsätter nu på inslagen linje men efter den senaste tidens händelser ska vi intensifiera arbetet mot gängkriminaliteten och det grova våldet ytterligare, säger polismästare Stefan Sintéus i ett pressmeddelande.

Budskapet i "Sluta skjut" är enkelt: det grova våldet ska upphöra. Annars väntar sanktioner som inte bara riskerar att drabba de kriminella utan även deras anhöriga.

De kriminella bjuds in till särskilda möten, som kallas call-ins efter sin amerikanska förlaga. Under mötena får de möta både poliser, socialarbetare och åklagare.

Ett annat inslag kan vara anhöriga som berättar om hur deras liv har påverkats efter att någon de älskar ryckts ifrån dem. Eller vårdpersonal som berättar om sina erfarenheter när en skottskadad person kommer in till akuten i Malmö.

Nedan kan du se en film från generalrepet inför tisdagens call-in.

Publicerad 13 November 2019 00:00