Det är jäskapaciteten som länge varit proppen, och tar mest tid. Med nya tankar för jäsning och nytt bryggverk får man helt andra möjligheter i produktionsfasen, menar Magnus Svensson (till vänster i bild) och Anders Nilsson.

Det är jäskapaciteten som länge varit proppen, och tar mest tid. Med nya tankar för jäsning och nytt bryggverk får man helt andra möjligheter i produktionsfasen, menar Magnus Svensson (till vänster i bild) och Anders Nilsson. Foto: Joel Winqvist

Ölbryggare storsatsar på flera fronter – trots tecken på att branschen mättas

Benchwarmers komma kunna fyrdubbla kapaciteten

HELSINGBORG.

Börjar ölbranschen bli mätt? Somliga tecken pekar åt det hållet. Skulle det vara så så märks det i alla fall inte inne i Benchwarmers bryggeriverkstad på Råå. Där förbereder två ölfantaster för flera parallella storsatsningar. Bland annat kommer man kunna fyrdubbla sin kapacitet.

Bryggeriet expanderar nu på flera fronter och har mycket på gång. Dels handlar det om ny utrustning inne i bryggerilokalerna på Industrigatan på Råå. Ett nytt bryggverk är beställt, precis som nya tankar för att kunna trippla jäskapaciteten.

Sammanlagt kommer bryggeriet att kunna producera mer än fyra gånger så mycket öl som man gör i dag.

Idag hinner man inte producera alls så mycket öl som efterfrågas och framöver, när nya utrustningen är på plats och igång i början på nästa år, hoppas man kunna hålla jämn takt med vad marknaden efterfrågar.

– Nu växlar vi upp, vi kommer att kunna bli mycket mer effektiva, säger Magnus Svensson som är den som i huvudsak driver verksamheten ihop med sin kompis Anders Nilsson.

Den 1 februari lämnar den sistnämnde, kanske tillfälligt, kanske för gott, sitt vanliga arbete inom fallskyddssäkerhetsbranschen för att kunna fokusera fullt ut på passionen för att brygga öl. Tjänstledigheten tajmas väl in med den nya förestående storsatsningen i lokalerna.

– Nu är det läge att gå in på heltid med detta. Det är ju en passion man har, säger han och ler.

Bolaget satsar på fler fronter; man är på väg att sälja en femte öl till Systemet, en New England-IPA, berättar Anders Nilsson.

Man planerar även för att under våren, som Lokaltidningen har skrivit om tidigare, öppna en egen bar i SeaU-området i city.

Det gäller att synas och ha ett tillgängligt ställe att locka folk till, anser Magnus Svensson.

– Jag tror att det här är framtiden för bryggerier som vill överleva. Det ger en ny möjlighet och chans att interagera med gästerna på ett helt annat sätt, menar han.

Magnus Svensson och Anders Nilsson på Benchwarmers som har mycket nytt på gång framöver.

Magnus Svensson och Anders Nilsson på Benchwarmers som har mycket nytt på gång framöver. Foto: Joel Winqvist

Dessutom är man i färd med att börja exportera mer öl. Idag säljer bolaget bärs till Island, där deras dubbel-IPA blivit den mest sålda på ön. Man har även skeppat iväg vissa mängder pilsner till Mongoliet och Schweiz. Men övriga förfrågningar har man snällt fått tacka nej till eftersom man inte mäktat med mer.

Men det blir det ändring på nu med större möjligheter.

Satsningarna sker i ljuset av vissa tecken som pekar på att utvecklingen inom den svenska ölbranschen kan ha nått sin peak.

– Fler bryggerier har lagt ned under det senaste året och antalet nytillkomna har minskat. Konkurrensen har hårdnat, berättade Johan Håkansson, ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, i en intervju med Nyhetsbyrån Siren nyligen.

Enligt en sammanställning som SCB gjorde i fjol var ölbranschen den snabbast växande under perioden 2010-2017, räknat i antalet företag. Men nu kan det alltså vara så att branschen upplever en viss mättnad, om vi ska tolka den senaste utvecklingen.

Till detta kan läggas att vissa tror att vi har en stundande lågkonkunktur framför oss.

Magnus Svensson tror också att man har nått någon form av kulmen i branschen nu.

Men vill man så kan det gå, och det gäller att hålla ut och samtidigt våga sticka ut för att synas, anser han och menar att det ändå känns rätt att gasa ordentligt nu.

– Vi vet att efterfrågan för vår produkt finns, men också att det finns en helvetes konkurrens. Men vi ser att marknaden växer explosionsartat för varje år.

Benchwarmers

Producerar ungefär 40 000 liter öl om året idag. Nya utrustningen gör möjlighet att istället komma upp i ungefär 160 000 årliga liter

Publicerad 09 November 2019 00:00