Helmuth Petersén (SD).

Helmuth Petersén (SD). Foto: Privat

Vill kräva handskakning för jobb inom kommunen

"Självklarhet att ta seden dit man kommer"

TRELLEBORG.

SD Trelleborgs förslag om att alla som anställs inom kommunen måste gå med på att skaka hand kommer att gå igenom vid nästa kommunstyrelsemöte. "En självklarhet att man tar seden dit man kommer", säger oppositionsråd Helmuth Petersén (SD).

Av
Markus Celander

Förra året när Kvartetten styrde Trelleborgs kommun röstades ett liknande förslag från SD ned. Då gällde det endast män som inte ville skaka hand med kvinnor. Denna gång gäller det båda könen.

– Det har varit några exempel i landet på senare år, när någon fått ett rejält skadestånd då denne inte fick ett jobb på grund av vägran att skaka hand. Det ansågs vara diskriminering. Vansinnigt. Det är väl en självklarhet att man anpassar sig efter hur man hälsar i det nya landet man bor i, säger Helmuth Petersén.

Vid kommunstyrelsens möte nyligen beslutades att frågan skulle tas om vid nästa möte. Anledningen till att beslutet sköts upp var ett formellt fel, då tjänstemännen som arbetat med ärendet skickat ut två olika utskick. Det går inte för sig enligt regelverket, förklarar Helmuth Petersén.

– Men majoriteten finns, i och med att M stödjer vårt förslag.

S och MP röstade emot med samma motivering som fällde SD-förslaget i fjol – att det är en grundlagsskyddad rättighet att vägra skaka hand med någon av det motsatta könet.

– Trelleborgs kommun kommer att rösta för vårt förslag, men beslutet kommer antagligen att överklagas, och då får det avgöras i förvaltningsrätten, säger Helmuth Petersén.

Även om kommunfullmäktige ska rösta om förslaget så får SD och M majoritet även där, om KD gör som i kommunstyrelsen och lägger ned sina röster.

Oppositionsråd Lennart Höckert (S) menar att SDs förslag är lagvidrigt.

– Vi får se hur KD gör, de kan ju välja att rösta med oss andra i kommunfullmäktige.

Publicerad 08 November 2019 11:48