Foto: Polisen

VIDEO: Här skadas kvinnan allvarligt – polisen vädjar om tips

Släpper film och bild från händelsen

LUND. En ung kvinna skadades allvarligt när en explosion skedde utanför en butik i centrala Lund tidigare i höstas. Polisen går nu ut med bildmaterial från händelsen i hopp om att få in fler tips. På en filmsekvens syns ögonblicket då kvinnan slungas till marken av tryckvågen från sprängladdningen.

Foto: Polisen

– Med tillstånd av målsägaren och stöd från hennes målsägandebiträde väljer vi nu att visa en filmsekvens från själva detonationen. Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinna som drabbades, men också mot andra personer som rört sig i centrala Lund under natten, säger förundersökningsledare Patrik Nyquist i ett pressmeddelande.

Detonationen på Stora Södergatan inträffade vid 02.40-tiden under natten till den 14 september. Kvinnan råkade passera platsen i samma ögonblick som det smällde.

På filmsekvensen syns bland annat en stadsbuss köra förbi platsen sekunder innan explosionen.

Enligt den tekniska undersökningen var sprängverkan riktad rakt ut mot gatan och hade därför också kunnat träffa bussen.

– Det vi också kunnat konstatera är att de som har antänt stubinen har lämnat platsen utan att ha kontroll på vem som eventuellt skulle passera. Detta innebär att de misstänkta gärningspersonerna varit långt ifrån platsen när explosionen skedde och inte haft någon kontroll över situationen. Vi vet också att det varit mycket folk i rörelse i centrala Lund med tanke på tidpunkten som det sker på, säger Patrik Nyquist.

Polisen går även ut med en stillbild på en bil som tros ha använts av gärningsmännen. Av bilden framgår att bilen har olika fälgar.

Nu hoppas polisen att personer som sett eller hört något, eller som känner igen bilen, hör av sig.

Foto: Polisen

Publicerad 07 November 2019 12:33