Bild från brottsplatsen på Ramels väg.

Bild från brottsplatsen på Ramels väg. Foto: Ritzau Scanpix/Björn Lindgren

Tre män döms för beställningsmord

Dekrypterade mejl avgörande bevisning

MALMÖ. Tre personer döms för inblandning i mordet på en man i Malmöstadsdelen Rosengård. De dömda ska ha fått en halv miljon kronor för att utföra mordet. Anstiftaren är fortfarande på fri fot.

Mordet inträffade den 30 mars 2017 på Ramels väg. På bilder från övervakningskameror syns hur mördarna kommer till platsen på moped och skjuter mannen med flera skott. Deras ansikten syns dock inte eftersom de bär hjälmar med visir.

Enligt åklagaren har förövarna fått 50 000 euro, motsvarande en halv miljon kronor, för att döda mannen. Mannen som misstänks ha beställt mordet är fortfarande på fri fot.

Malmö tingsrätt dömer nu en 28-årig man för mord till 18 års fängelse – trots att han inte var en av skyttarna.

Dekrypterade mejl från en telefon som hittades hos 28-åringen har varit avgörande bevisning under rättegången. Av mejlen framgår bland annat hur 28-åringen och den misstänkte anstiftaren diskuterar mordet – exempelvis hur många skott som avlossades och att mannen sköts mitt framför ögonen på flera mammor och deras barn.

Tingsrätten anser att mejlen visar hur 28-åringen tog på sig ansvaret att utföra mordet, vilket räcker för att han ska dömas.

Lars Kruse är 28-åringens advokat. Han är kritisk mot domen och tänker överklaga den.

– För det första var det inte hans telefon, och för det andra är telefonen trasig, säger han till Kvällsposten och fortsätter:

– Den har förstörts under processen med att öppna den, vilket jag anser gör informationen helt otillförlitlig. I övrigt har de ingen bevisning gentemot min klient.

Kriminalkommissarie Hasse Persson, som utrett fallet, är av en annan uppfattning.

– Pågående under mordtillfället var en telefonavlyssning i ett ärende rörande grovt narkotikabrott vari flera av de mordinblandade finns med. Att vi lyckades dekryptera gärningspersonens telefon har varit av stor vikt och gör ärendet unikt, säger han i en intervju på Malmöpolisens Facebooksida.

– Den här domen har ett tydligt signalvärde till gängkriminaliteten; de ska inte vara så säkra på att de klarar sig. Polisen kommer att fortsätta i samma anda med målsättning att vi ska klara upp det.

Ytterligare två män döms samtidigt för medhjälp till mord efter att ha kartlagt offret, införskaffat skjutvapen och hanterat flyktfordonet. Påföljden blir fängelse i fyra år respektive sju år.

De tre dömda männen ska tillsammans också betala 60 000 kronor i skadestånd till mordoffrets far.

En fjärde man som stod åtalad för mord frias. Han döms däremot för mindre allvarlig brottslighet.

Publicerad 07 November 2019 13:20