Rikspolischefen Anders Thornberg talar om om polisens arbete mot sprängningar under en pressträff i Polishuset i Stockholm.

Rikspolischefen Anders Thornberg talar om om polisens arbete mot sprängningar under en pressträff i Polishuset i Stockholm. Foto: Ritzau Scanpix/Stina Stjernkvist

Rikspolischefen: ”Vi ser ingen motsvarighet till situationen i Sverige internationellt”

Ska samarbeta mer med försvaret

SVERIGE. Hittills i år har polisen upprättat 187 anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse. Det är fler sprängdåd än under hela förra året.

Under en presskonferens konstaterade rikspolischef Anders Thornberg att läget är mycket allvarligt. Rent av unikt för Sverige.

– Vi ser ingen motsvarighet till situationen i Sverige internationellt. Det är en oerhörd utmaning för polisen.

Han fick medhåll av Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (NOA).

– Det går inte en dag utan att jag tänker på den unga kvinnan i Lund som för någon månad sedan skadade sig allvarligt i samband med en sprängning. Jag ger mig inte innan de som låg bakom den sprängningen är inom kriminalvårdens försorg.

Förutom att sprängdåden blivit fler noterar polisen även att det har blivit vanligare med hemmagjorda bomber. Explosionerna beskrivs som kraftigare och gärningsmännen inriktar sig i allt högre utsträckning på anhöriga till de egentliga måltavlorna.

Polisen lovar att stärka sitt arbete för att vända den negativa trenden.Bland annat kommer ett nationellt center inrättas för att samordna arbetet mot sprängningar.

Polismyndigheten kommer även att utveckla samarbetet med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

– Försvarsmakten har lång erfarenhet att jobba med den här typen av kriminalitet utomlands, i missioner i Afrika och Afghanistan, säger Mats Löfving till Sveriges Radio.

Publicerad 07 November 2019 09:29