Asiatisk strandkrabba.

Asiatisk strandkrabba. Foto: Kasper Nyberg/Öresundsakvariet

Ny invasiv art funnen i Öresund: "Bekymrande"

Kan redan ha fått fäste i området

ÖRESUND. En ny invasiv djurart har hittats i Öresund. Arten som är en asiatisk strandkrabba hittades i samband med en jakt efter blåmusslor i förra veckan. "När ett nytt djur uppnår så stor framgång på kort tid ser vi i regel utvecklingen som bekymmersam", säger Peder Jeppesen, akvariechef och marinbiolog på Öresundsakvariet.

Det var i förra veckan som Öresundsakvariets marinbiologer gjorde det ovanliga fyndet under en musseljakt i Helsingörs hamn. I hinken där de samlat blåmusslor såg de plötsligt hur en liten randig krabba kravlade runt. Ingen av dem hade tidigare sett en sådan krabba.

Det visade sig snabbt att det rörde sig om en främmande art som tidigare inte funnits i området.

– Det som oroar är att vi lyckats fiska upp fem exemplar på ett relativt litet område. Det kan tyda på att den asiatiska strandkrabban redan fått riktigt bra grepp om Öresunds unika natur, säger Peder Jeppesen i ett pressmeddelande från Öresundsakvariet.

Den lilla krabban, som vanligtvis lever längs kusterna kring Japan och Korea, har visat en extremt hög tolerans för både salthalt och temperatur i vattnet, vilket gör att den överlever på platser som håller så olika temperatur som 0-25 grader.

Enligt Öresundsakvariet kan dock spridningen av strandkrabban vara positiv i det avseende att den kan bli möjlig föda för Öresunds torskbestånd och havsfåglar.

Publicerad 04 November 2019 10:19