Sedan 2013 har drygt 1 200 personer i Sverige kört upp minst 15 gånger innan de kunnat kvittera ut ett B-körkort.

Sedan 2013 har drygt 1 200 personer i Sverige kört upp minst 15 gånger innan de kunnat kvittera ut ett B-körkort. Foto: Transportstyrelsen/Pressbild

Så många fick köra upp minst 15 gånger

"Man ska hushålla med sina provtillfällen"

SVERIGE. Sedan 2013 har drygt 1 200 personer i Sverige kört upp minst 15 gånger innan de kunnat kvittera ut ett B-körkort. Det visar färsk statistik från Trafikverket.

– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef för förarprov på Trafikverket, till nyhetsbyrån Siren.

I Skåne toppas listan av en Malmöbo. Under tre och ett halvt års tid försökte mannen 32 gånger innan han till slut kunde få sitt körkort. En man från Osby behövde lika många försök på sig men fick sitt körkort redan efter knappt två år.

De två skåningarna ligger ändå i lä jämfört med en man från Sollentuna som fick sitt körkort först efter 50 uppkörningar.

– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg.

Så mycket kostar det

Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger. Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor. Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger. För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Källa: Trafikverket.se.

Publicerad 23 October 2019 10:08