VK Plast och Kävlinge kommuns LSS-boenden har haft ett samarbete sedan 1987. Deltagarna har olika arbetsstationer att röra sig mellan under veckorna.

VK Plast och Kävlinge kommuns LSS-boenden har haft ett samarbete sedan 1987. Deltagarna har olika arbetsstationer att röra sig mellan under veckorna. Foto: Wilhelm Nilsson

Här får alla chans till ett riktigt arbete: "Viktiga för verksamheten"

Daglig verksamhet "nära" den vanliga arbetsplatsen

DÖSJEBRO.

Personer med funktionsnedsättning hamnar ofta i kläm på arbetsmarknaden. På Västra Karaby Plast får aktiva inom daglig verksamhet chans att utföra ett riktigt arbete.

Av
Wilhelm Nilsson

Ordning och reda är viktigt. Det menar de åtta personer som innehar någon form av funktionshinder och dagligen utför arbete åt Västra Karaby Plast. Hugo Kasimir är en av dem, och allra helst håller han sig utomhus för att arbeta med trädgårdsarbete runtomkring plastfabriken.

– Det måste vara rent och snyggt här, säger han.

Hugo ingår i den grupp som bor på LSS-boende, men som fått en möjlighet att hjälpa personalen på VK Plast med diverse arbetsuppgifter. Ett samarbete som påbörjades 1987 mellan Kävlinge kommun och VK plast. I förra veckan öppnade företaget upp sin verksamhet för allmänheten, genom att bjuda in till ett "öppet hus".

– När vi har öppet hus brukar ett 40-tal personer komma. Många är nyfikna och lämnar bra respons när de går härifrån, säger verksamhetsledaren Peter Vater.

De gör väldigt stor nytta samtidigt som de känner sig uppskattade

Förutom att hålla arbetsplatsen ren och snygg, ingår band annat montering av kullager, modifiering av tillbehör till disklådor samt sköta produktionsmaskiner.

– Här kommer de så nära ”vanlig” arbetsplats som möjligt. De gör väldigt stor nytta samtidigt som de känner sig uppskattade, berättar Peter Vater.

På arbetsplatsen får kreativiten flöda på många olika sätt. Det genom att också få uttrycka sig i text och bild, något som Jeremy Åström tycker är den "roligaste" arbetssysslan. Om han får uttrycka det själv så är han VK Plasts, om inte hela Dösjebros, mest engagerade tidningsreporter. Veckovis ser han tillsammans med sina kollegor till att verksamhetstidningen blir gjord och skickas ut till de andra gruppboendena i kommunen.

– Vi berättar om vad vi gör på arbetsplatsen och när vi åker på utflykter. Självklart får även de andra grupperna skicka in text och bilder till oss. Det är verkligen jätteroligt att få berätta om vad som händer, avslutar han.

Publicerad 23 October 2019 12:00