Att sanera asbest är ett riskfyllt arbete som kräver tillstånd, utbildning och specialutrustning för att ingen ska bli skadad.

Att sanera asbest är ett riskfyllt arbete som kräver tillstånd, utbildning och specialutrustning för att ingen ska bli skadad. Foto. Adobe Stock

Asbest fortfarande ett stort problem: "Många som dör"

Byggnads i Skåne slår larm om felaktig sanering

SKÅNE. Trots att asbest varit förbjudet de senaste 35 åren finns ämnet fortfarande kvar i äldre byggnader. Sanering sker i allt högre grad. Samtidigt ökar larmen om risker i samband med arbetet.

– Asbestlarmen är fortfarande jätteallvarliga eftersom det är så många som dör i asbestsrelaterade sjukdomar, säger Robert Nilsson till P4 Malmöhus.

Mellan 2016 och 2018 ökade antalet asbestsaneringar med hela 15 procent, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.

Ofta handlar det om rör, väggar och golv i äldre byggnader som behöver saneras från det giftiga ämnet, som bland annat kan leda till lungsjukdomen KOL och lungcancer om fibrer sätter sig i lungorna.

Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus inkommer mellan tre och fem larm i veckan som rör felaktig asbesthantering bara i Skåne.

– 75 till 80 procent av de larm vi får, är riktiga larm. Så det är ett fåtal som är falsklarm, säger Robert Nilsson, skyddsombud på Byggnads till kanalen.

Vid sanering är det viktigt att rätt säkerhetsutrustning används för att undvika att de giftiga fibrerna följer med andningsluften. Det är heller inte tillåtet att utföra sanering på egen hand. För det krävs tillstånd och utbildning.

Publicerad 23 October 2019 09:16