LKP:s styrelseordförande Mio Frick tillsammans med VD:n Paul Myllenberg.

LKP:s styrelseordförande Mio Frick tillsammans med VD:n Paul Myllenberg. Foto: Jonatan Westerlind

Sveriges första självförsörjande P-hus öppnar i Skåne

Över 1 000 solceller ger el till byggnaden

LUND. Parkeringshuset på Gasverksgatan har byggts om till att bli Sveriges första självförsörjande parkeringshus. På taket sitter 1 000 solceller och i en vägg finns ett batteri som lagrar elektriciteten som produceras.

Av
Jonatan Westerlind

På den nybygda sjätte våningen i parkeringshuset Svane samlades på måndagsförmiddagen ett femtiotal personer för att se invigningen av det ombygda parkeringshuset. Lunds Kommuns Parkerings AB (LKP) har tillsammans med Kraftringen renoverat byggnaden och bland annat lagt till tre våningsplan, byggt över 1 000 solceller på taket och installerat laddstationer för elbilar på högsta våningen.

– Det är jättekul att det är klart. Vi behöver lyfta in bilar från gator och torg så att fotgängare och cyklister kan få plats där istället. Så detta är en viktig del av det, säger Paul Myllenberg, VD på LKP.

Elektriciteten som genereras av solcellerna lagras sedan i batterier som installerats i huset. Det gör parkeringshuset Svane till det första i Sverige som är helt självförsörjande på elektricitet. Och det lär inte bli det sista.

– Vi har några till liknande projekt på gång. Takytor är annars outnyttjade så att man kan lösa det så här för att få förnybar el är väldigt effektivt, säger Håkan Skärrie, affärsutvecklare på Kraftringen.

Ett drygt femtiotal personer var på plats vid invigningen.

Ett drygt femtiotal personer var på plats vid invigningen. Foto: Jonatan Westerlind

– Det här är en milstolpe i alla parkeringsbolags historia. När man pratar om ett h ållbart samhälle pratar man ofta om kollektivtrafik och liknande lösningar. Men detta är också en viktig del av den lösningen, säger Paul Myllenberg.

Utöver representanter från LKP och Kraftringen var flera företag som jobbar med hållbara transporter på plats och visade upp sig. Dessutom bjöds besökarna på underhållning i form av saxofonspel, kubb och ordvitsar från den inhyrde konfrencieren.

Publicerad 20 October 2019 00:00