Kvalitet är bättre än kvantitet menar appens grundare.

Kvalitet är bättre än kvantitet menar appens grundare. Foto: Pressbild

Här är tjänsten som ska befria kalas från kaos

”Vi vill minska föräldrars stress och bidra till en bättre miljö”

SVERIGE.

Presentkaos när barnen är bjudna på barnkalas, begränsad budget och ständigt dåligt samvete för miljön - det var vad som fick Helen Lee och David Frick att fundera över hur livet som småbarnsförälder kunde underlättas.

Av
Sarah Bernshed

– När idén till verktyget GeTillsammans föddes var mina barn fem och sju år. Det var barnkalas var och varannan helg och med en begränsad budget tyckte jag att det var svårt att hitta bra presenter, säger Helen Lee som skapat GeTillsammans med David Frick och Jesper Alsed.

– Man kom kanske på i sista stund att en present behövdes och fick köra till närmaste leksaksaffär och försöka hitta något, vilket ofta blev både dyrt och ogenomtänkt. När jag såg alla dessa presenter på kalasen tänkte jag att hela processen behöver förbättras och bli mer hållbar och till större glädje för barnet. För saker med kvalitet är ofta dyrare, säger Helen Lee.

Tanken med tjänsten är att den ska minska stress och även bidra till en ökad medvetenhet om miljö och hållbarhet.

– Ett barn i Sverige har i genomsnitt 530 leksaker samtidigt som det pågår en samhällsdebatt om miljömedvetenhet och stresspåverkan i vårt samhälle. Är det inte dags att reflektera och agera mer hållbart även på barnkalas, säger Helen Lee.

Ett barn i Sverige har i genomsnitt 530 leksaker samtidigt som det pågår en samhällsdebatt om miljömedvetenhet och stresspåverkan i vårt samhälle

Via webbaserade GeTillsammans kan föräldrar skapa och skicka digitala inbjudningar, se vilka som kommer, skriva meddelanden om till exempel allergier och samordna till färre presenter.

– Det blir en slags crowdfunding för gåvor. Pengar till presenten swishas direkt från gästerna till värden. Efter kalaset kan man skicka tackmeddelande med bilder från kalaset. Om alla går ihop och köper en bra present som verkligen används slipper vi billiga plastleksaker som snart hamnar i våra hav, vi drar ner på onödig bilkörning och bidrar till viktiga hållbarhetsmål i dagens slit-och-släng samhälle, säger David Frick.

Småbarnsföräldrarna David Frick, Jesper Alsed och Helen Lee tröttnade på kalaskaos och tog fram appen GeTillsammans.

Småbarnsföräldrarna David Frick, Jesper Alsed och Helen Lee tröttnade på kalaskaos och tog fram appen GeTillsammans. Foto: Pressbild

Men är inte en del av tjusningen med att vara barn och fylla år att få flera olika presenter?

–Jag tror barn förstår att miljön är viktig. Vi vuxna måste lära barn att kvalitet kan vara bättre än kvantitet, säger Helen Lee.

– Jag tror att det är en åldersfråga. Vi hoppas såklart att fler vuxna kan sammankoppla barnkalas med hållbarhet och att ett bättre miljötänk blir en del av uppfostran. Fler leksaker är inte alltid vad barn behöver, säger David Frick.

Tjänsten, som är gratis, finns redan nu tillgänglig på getillsammans.se.

– Att den är gratis beror på att vi inte vill ta betalt för barns födelsedagskalas. Vår vinst är miljön och att underlätta för andra föräldrar. Tjänsten kommer dock i framtiden att innehålla rabatterbjudanden på grund av att vi måste finansiera vår expansion eftersom vi vill göra detta globalt, säger David Frick.

Så funkar det

Den som ska ha kalas skapar ett inbjudningskort genom tjänsten.

Gästerna mottar inbjudan via antingen sms eller mejl.

Gästerna svarar på inbjudan via sms eller mejl vilket den som bjudit in får besked om via tjänsten.

Värden kan ange vad barnet önskar sig och gästerna kan swisha valfri summa i present direkt till värden. Övriga inbjudna ser inte vilken summa var och en har swishat.

Publicerad 19 October 2019 00:00