En bostadsspekulant har rätt att hoppa av fram tills dess att köpekontraktet är påskrivet.

En bostadsspekulant har rätt att hoppa av fram tills dess att köpekontraktet är påskrivet. Foto: Adobestock

Många mäklare positiva till bindande bud

"Vi vet att många konsumenter känner osäkerhet inför just budgivningsmomentet"

SVERIGE.

Den som lägger ett bud på en bostad är inte bunden av budet innan köpekontraktet är signerat. Men enligt många fastighetsmäklare skulle det kunna vara positivt med bindande bud.

Av
Sarah Bernshed

I Sverige är budgivningsprocessen inte reglerad. En spekulant på en bostad har rätt att hoppa av fram tills dess att köpekontraktet är påskrivet och säljaren har rätt välja till vem bostaden ska säljas.

När Mäklarsamfundet nyligen undersökte inställningen, inom fastighetsmäklarkåren, till någon form av bindande bud visade det sig att drygt 60 procent av de som deltog i undersökningen är positivt inställda till detta.

– I både Danmark och Norge har man olika typer av bindande bud, men i Sverige är processen oreglerad. Vi vet att många konsumenter känner osäkerhet inför just budgivningsmomentet och där är bristen på tydliga regler en av flera delar som väcker frågor. Nu kan vi även konstatera att en stor del av fastighetsmäklarkåren är positivt inställda till bindande bud, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

– De som förespråkar bindande bud menar att det skulle ge större trygghet för alla parter i processen och att endast de med köpintention och tillräcklig köpkraft skulle ge sig in i en budgivning. De som är emot pekar bland annat på att det finns en konsumentrisk i att binda upp en spekulant som kanske, på grund av rådande situation på bostadsmarknaden, måste delta i flera budgivningar samtidigt, säger Björn Wellhagen.

Den aktuella frågeställningen besvarades av 747 fastighetsmäklare över hela landet.

Publicerad 17 October 2019 00:00