Skulpturen av Sara Danius håller på och tyar form och kommer visas offentlig för första gången den nionde november på Pumphusets konsthall i Borstahusen utanför Landskrona.

Skulpturen av Sara Danius håller på och tyar form och kommer visas offentlig för första gången den nionde november på Pumphusets konsthall i Borstahusen utanför Landskrona. Foto: Skärmbild Instagram/Stina Wollter

Stina Wollter hyllar Sara Danius med skulptur i Skåne

"Hon ska lysa som en fackla"

LANDSKRONA.

Konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollters ska ställa ut på Pumphusets konsthall i Borstahusen. Just nu tillverkar hon en skulptur av författaren och före detta ständige sekreteraren Sara Danius som avled den 12 oktober. Hon kommer stå i en egen spotlight på utställningen.

Av
Felix Alnemark

"Denna (an)ständiga sekreterare i Svenska akademin fick aldrig sitt porträtt målat och det tog jag som en utmaning -men en platt målning hade aldrig räckt. Hon ska lysa som en fackla. No one puts baby in a corner!" skriver Stina Wollter på sin Instagram.

Konstnären berättar att det varit en mycket speciell känsla att skapa avbilden från lerklump till något levande.

"Det är en märklig märklig vidunderlig känsla att vara så nära sitt ”motiv”, lista ut klädseln, att studera ansiktets minsta muskel, frisyr, hur hon höll huvudet... Jag har faktiskt inte varit med om något liknande. Häpnar själv. Det är så levande" fortsätter Wollter.

– Oj, då vad spännande! Det kände jag inte till. Sara Danius är ju väldigt aktuell och står för mycket positivt. Det kan väl vara ett bra inslag i vår utställning också, säger Lennarth Cronsell, ordförande i Borstahusens konstförening.

Sara Danius-skulpturen som hon såg ut under Nobelfesten 2018.

Sara Danius-skulpturen som hon såg ut under Nobelfesten 2018. Foto: Skärmbild Instagram

Av bilderna att döma avbildas Danius i den uppmärksammade klänning hon hade på Nobelfesten 2018.Skulpturen är inte klar än men ska vara det till utställningen som öppnar den nionde november och hänger till 22 december.

– Jag får två tre samtal om dagen från hennes fans. Hon har 150 000 följare och kommer bara en procent så får vi kö utanför, skrattar Lennarth Cronsell.

Publicerad 16 October 2019 11:58