Smartabyar samarbetar med universitet och företag för att se testa smarta lösningar på landsbygden. Bland annat har man testat hemleverans av medicin via drönare.

Smartabyar samarbetar med universitet och företag för att se testa smarta lösningar på landsbygden. Bland annat har man testat hemleverans av medicin via drönare. Foto: Jan Malmgren

Jan följde sin stulna cykel via app i telefonen – lyckades ta tillbaka den

"Kul att systemet fungerar"

LUND. I helgen var Jan Malmgren på fest i Torna Hällestad när hans telefon plingade till. Det var en app som han är med och testar som larmade om att hans cykel inte längre befann sig där han lämnat den. Då gav sig Jan ut för att leta rätt på cykeln.

Av
Jonatan Westerlind

Sedan i somras testar polisen i Lund, cykelföretaget Degavi, Future by Lund och Smartabyar ett nytt sätt att få fast cykeltjuvar. De har tagit fram en GPS-mottagare som användaren monterar på sin cykel och som via en app kan larma när deras cyklar förflyttas utan deras vetskap. Appen reagerar när cykeln flyttas utan att mobiltelefonen gör det och skickar då en förfrågan till ägaren som får bekräfta om cykeln är utlånad eller stulen.

En av personerna som är med och testar appen är Jan Malmgren på Smartabyar. I helgen blev det skarpt läge när han var på Oktoberfest i Torna Hällestad.

– Det var lite förvånande att få notisen mitt under festen. Jag visade för mina kompisar att det är det här vi sysslar med i Veberöd och att det faktisikt funkar. Det var en blandad känsla, dels tänkte jag att vad tusan gör de med min cykel men jag tyckte också det var skitkul att se att systemet funkar, säger Jan Malmgren.

Jan och hans festsällskap hoppade in i en taxi och gav sig ut på jaket efter cykeln. Samtidigt uppdaterade han vad som hände i Veberöds lokala Facebookgrupp. Många följde händelserna med spänning.

– Eftersom jag uppdaterade var cykeln befann sig tänkte jag att byn skulle ha koll på vem det var som använde min cykel.

Till slut hittade de cykeln. Den låg slängd mitt på Maltgatan.

– Det var de andra som såg den först. Så alla hoppade ur taxin och så visade jag hur appen fungerar och sen cyklade jag hem. Det var en skön känsla, säger Jan Malmgren.

Appen är fortfarande i testfasen, men ska efter årsskiftet lanseras på bredare front.

Publicerad 16 October 2019 00:00