Textilkonstnären Barbro Nilsson bodde och verkade i Lerberget där hon skapade sina mattor bland annat. Här målar hon upp mönstret till mattan Tånga, med motiv från Lerbergsstränderna. Henne mattor säljs på auktion runt om i världen och kan ibland gå för miljonbelopp.

Textilkonstnären Barbro Nilsson bodde och verkade i Lerberget där hon skapade sina mattor bland annat. Här målar hon upp mönstret till mattan Tånga, med motiv från Lerbergsstränderna. Henne mattor säljs på auktion runt om i världen och kan ibland gå för miljonbelopp. Foto: Privat

Konstnärens matta kan säljas för över halv miljon

"Farmors mattor brukar ligga ute för fantasipriser"

LERBERGET.

En av Sveriges främsta textilkonstnärer, Barbro Nilsson, bodde och verkade i Lerberget. Nu ligger en av hennes mattor ute till auktion – värderad till mellan 360 000 och 600 000 kronor.

Av
Lotta Venhagen

– Ingen fattar hur jäkla stor farmor egentligen var. Hennes mattor går på auktion både i Sverige och utomlands och brukar ligga ute för fantasipriser, säger Mats Nilsson som är barnbarn till textilkonstnären och som håller i en Facebook-sida i hennes namn.

– Det är ett sätt att hålla hennes namn vid liv. Genom den får man lite kontakter runt om i världen vilket är lite kul.

En av Barbro Nilssons mattor säljs av Stockholms stads hantverksförening via en auktionsfirma i London. Pengarna den inbringar ska gå till hantverksstipendium är tanken.

En av Barbro Nilssons mattor säljs av Stockholms stads hantverksförening via en auktionsfirma i London. Pengarna den inbringar ska gå till hantverksstipendium är tanken. Skärmdump: Phillips.com

De flesta mattorna är vävda hos Märta Måås-Fjetterströms vävateljéer i Båstad där Barbro Nilsson (1899-1983) från 1942 var konstnärlig ledare. Nu ligger just en sådan matta ute till auktion i London. Värderingen är satt till mellan 30 000-50 000 pund vilket motsvarar mellan 360 000 till 600 000 kronor.

– Vad de går för beror på storlek och skick. På Bukowskis kan man hitta en för 30 000 men det kan också hända att de går upp i miljonklassen.

Läs mer:

Den tio meter långa mattan som nu är aktuell har bara vävts i ett exemplar. Designen togs fram för styrelserummet hos Stockholm stads hantverksförening. När det huset revs 1967 packades mattan ihop och har legat hoprullad sedan dess.

– De har tröttnat på den och vill sälja. Idén är att pengarna som kommer in ska gå till stipendier för behövande hantverkare vilket jag tycker är jättebra, att pengarna återanvänds till hantverkskunniga människor och inte stoppas i någon ficka. Det här blir verkligen för en god sak.

Mattans auktion går av stapeln den 17 oktober.

Läs mer:

Publicerad 10 October 2019 11:49