John Curovac har stora problem med tonårsgäng i sin butik Ica-butik på Sandgärdsgatan. I ren frustration drar han nu igång en aktion där flera ledande politiker i Växjö, enligt honom, ska få känna på hur det är att ha gängen utanför sina hem,

John Curovac har stora problem med tonårsgäng i sin butik Ica-butik på Sandgärdsgatan. I ren frustration drar han nu igång en aktion där flera ledande politiker i Växjö, enligt honom, ska få känna på hur det är att ha gängen utanför sina hem, "Taxi till politikerna" kallar han det för. Foto: Hans Nilsson

Handlaren skickar iväg gäng med taxi: "Nu får politikerna ha dem utanför sina hem"

Upplever dagliga problem

VÄXJÖ.

John Curovac på Cityhallen i Växjö har fått nog av de ungdomsgäng som snattar i hans butik och hotar kunder och personal. "De trakasserar hela centrala Växjö, jag tänker beställa taxibilar som kör ungdomarna till politikerna. De kan hänga utanför deras hem istället så får politikerna se hur roligt det är", säger John Curovac.

Av
Hans Nilsson

Det senaste året har John Curovac haft stora problem varje dag med olika gäng med tonårspojkar i sin butik Ica Cityhallen på Sandgärdsgatan i Växjö.

Enligt honom är det 30 till 50 ungdomar i åldern 13 till 16 år som skapar en obehaglig stämning i centrala Växjö och på Sandgärdsgatan och Klostergatan där hans Ica-butik ligger.

Många butiksägare i centrum är rädda för dem, menar John Curovac. De hänger utanför hans butik och säljer knark och bråkar och stökar och skrämmer folk, anser han. Ibland går de in i butiken och stjäl varor mitt framför ögonen på personalen och kunderna.

– De går rakt in och plundrar butiken, om vi säger till blir de hotfulla och våldsamma. Jag får mejl av kunder som har blivit hotade av ungdomarna och som känner sig otrygga när de ska handla i min butik, säger John Curovac.

– Det här har hållit på i ett år nu, men de senaste veckorna har det varit värre än någonsin tidigare. Kunder som har sagt till dem har blivit jagade och de har gett sig på pappor som har haft sina små barn med sig.

John Curovac ser smått förtvivlad ut när han berättar om situationen i och runt hans butik. Han betalar dyra pengar för väktare och han är orolig över att det livsverk som han har byggt upp under 15 år ska falla samman.

För nu börjar han förlora kunder på grund av gängens framfart, säger han, och han tycker inte att han får någon hjälp av varken socialtjänst, politiker eller polis.

– Det är mest killar med invandrarbakgrund i de här gängen. Men en del är så politiskt korrekta i Växjö att de vägrar att tro på mig när jag berättar att det är så här, förklarar John Curovac.

– När jag pratar med polisen säger de att de är bakbundna av lagar och inte kan göra så mycket. De politiker i Växjö som jag har kontaktat gör ingenting åt det här, de vill helst att det här tystas ned.

I ren frustration drar han nu igång en aktion där flera ledande politiker i Växjö, enligt honom, ska få känna på hur det är att ha de här ungdomarna utanför sina hem, "Taxi till politikerna" kallar han det för. Planen är att det ska börja den 24 oktober vid 16-tiden.

– Jag samlar ihop ett 20-tal av ungdomarna, jag har pratat med dem och de är med på det. Jag bjuder dem på godis och läsk och beställer tre till fem taxibilar, som jag också bjuder på, och så följer jag med när vi åker till politikernas hem.

– Jag tänker inte uppmuntra till något olagligt, men de ska hänga utanför politikernas hem. Sedan får vi se hur trevligt politikerna tycker att det är att ha de här gängen där efter några dagar.

Han hoppas att han kan lyfta upp den här frågan på nationell nivå och i riksdagen.

– Lagarna måste anpassas efter dagens Sverige och föräldrarna måste ta ansvar för sina barn, det gäller både svenskar och invandrare. Men gör de inte det så måste de hotas med böter och fängelse och är det familjer som inte har uppehållstillstånd ska de kunna bli utvisade om föräldrarna inte tar ansvar för barnen, tycker John Curovac.

Publicerad 07 October 2019 07:18