Detta var synen Maria Matuzovic och hennes son Antonio möttes av vid en av gravarna.

Detta var synen Maria Matuzovic och hennes son Antonio möttes av vid en av gravarna. Foto: Maria Matuzovic/Privat

Gravar hittades sönderslagna: "Tårarna rinner"

Familjen i chock

ÖRKELLJUNGA.

Familjen Matuzovic möttes av en tragisk syn på kyrkogården. Två av deras familjemedlemmar hade fått sina gravar förstörda. Enligt Örkelljunga pastorat är gravskändningar av det här slaget mycket ovanliga och ännu är det oklart vem som ligger bakom brottet.

Av
Fredrika Karlsson

Under onsdagen lade Maria Matuzovic ut ett inlägg på sociala medier där hon beskriver tragedin:

"Tårarna rinner, jag är så ledsen och frustrerad. HUR KAN MAN GÖRA SÅHÄR?"

Två av familjens gravstenar hittades välta och förstörda på Örkelljunga kyrkogård. Även foton och lyktor som tillhörde gravarna hade krossats. Vandaliseringen upptäckes under tisdagen av en förtroendevald som befann sig på kyrkogården. Efter en inspektion av personalen kunde det konstateras att familjen Matuzovic två gravar var de enda som drabbats.

– Vi blev helt chockade när vi fick veta vad som hade hänt. Gravarna har ju stått där i 13 år utan att det har hänt något, säger Maria Matuzovic son Antonio, som tillsammans med sin mamma var på plats tidigt på onsdagsmorgonen för att se förödelsen med egna ögon.

– Man blir så irriterad just för att man inte vet vad gärningsmännen vill. Jag förstår inte vem som kan ha gjort det här, fortsätter Antonio Matuzovic.

Enligt förvaltningschefen på Örkelljunga pastorat är den här typen av vandalisering mycket ovanlig och hon beklagar det som har inträffat.

– Jag tycker det är jättekonstigt. Det händer ibland att det stjäls blommor eller föremål från gravarna, men inte att man förstör eller välter gravstenarna. Det är väldigt tråkigt att det har hänt och varken vi eller de anhöriga vet vem det är som kan ha gjort det, säger Malin Gunnarsson, förvaltningschef på Örkelljunga pastorat.

Familjen har polisanmält händelsen men i dagsläget är ingen misstänkt för brott.

Publicerad 28 September 2019 00:00