En Airbus A320-200 tillhörande Thomas Cook Airlines på parkerad med övertäckta motorer på Malmö Airport efter konkursen på måndagen.

En Airbus A320-200 tillhörande Thomas Cook Airlines på parkerad med övertäckta motorer på Malmö Airport efter konkursen på måndagen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Ving ställer in alla resor – ägaren i konkurs

Berör tusentals svenskar

STORBRITTANIEN/SVERIGE. Den brittiska resejätten Thomas Cook, som bland annat äger Ving, försätts i konkurs. Samtliga av Vinggruppens flyg ställs därmed in tills vidare.

– Det här är den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria, säger reseexperten Lottie Knutson, till Expressen.

Redan under helgen var oron stor för en konkurs av det brittiska resebolaget Thomas Cook som bland annat äger svenska Ving. Senast på måndagen behövde bolaget vaska fram 11 miljarder kronor något de misslyckats med.

På måndagsmorgonen kom därmed beskedet att bolaget försatts i konkurs.

”Den brittiska verksamheten har upphört med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor har avbrutits”, står att läsa på bolagets hemsida.

I Sverige berörs tusentals resenärer som bokat resa med charterbolaget Ving. Samtliga avgångar från Norden ställs under måndagen in.

– Vi beklagar verkligen den uppkomna situationen och de besvär som det medför för våra kunder. Vi har på väldigt kort tid, efter det att konkursansökan skickades in, behövt invänta besked om våra flyg kommer upp i luften, säger Magnus Wikner, koncernchef för Vinggruppen i Norden, i en kommentar till Expressen.

Publicerad 23 September 2019 07:57