Vårdtagarna i Bjuv ska få hjälp med att handla sina varor på nätet.

Vårdtagarna i Bjuv ska få hjälp med att handla sina varor på nätet. Genrebild: Adobestock

Inköpslistorna skrotas: Nu ska vårdtagare handla mat digitalt

"Jag vill att man ska se vinsterna i det här systemet"

BJUV.

Till nästa år väntas vårdtagarna inom Bjuvs hemtjänst handla alla sina varor på nätet. Det nya systemet ska skapa mer egentid mellan personal och vårdtagare samt ge alla samma förutsättningar när det gäller utbud och priser.

Av
Fredrika Karlsson

Med start under de första månaderna år 2020 ska hemtjänsten i Bjuvs kommun genomföra alla inköp till vårdtagarna digitalt. Praktiskt innebär detta att hemtjänstpersonalen tar med sig en surfplatta hem till vårdtagaren, där de tillsammans sitter ner och beställer varor via en upphandlad matleverantör på nätet. Varorna levereras därefter direkt hem till vårdtagaren.

– Tanken med det nya systemet är dels att underlätta för vårdpersonalen, som slipper bära tunga kassar, och dels för att öka utbudet för vårdtagaren, säger Ulrika Thulin, ordförande på vård- och omsorgsnämnden i Bjuvs kommun, och fortsätter:

– I nuläget finns det begränsningar på vad personalen kan handla. Det kan inte vara för tungt, som till exempel läskbackar och stora balar toapapper. Nu överlåter vi den biten till de som arbetar med att packa och bära hem maten, så kan hemtjänsten hjälpa vårdtagarna att packa upp kassarna.

Personal och vårdtagare får en stund tillsammans och vårdtagarna får ett större utbud av varor

Vård- och omsorgsförvaltningen arbetar med så kallad välfärdsteknik, vilket innebär att det måste finnas ett socialt mervärde i tekniken som introduceras. I det här fallet frigörs mer tid åt personalen som kan använda inköpstiden till att sitta ner och umgås med vårdtagarna medan de beställer varorna. Bjuvs kommun står för alla kostnader som rör tekniken och leveransen.

– I upphandlingen vi arbetar med kommer matbolaget att fakturera direkt till vårdtagaren som köper maten, istället för att personalen ska hantera vårdtagarnas pengar och kontokort, säger Ulrika Thulin.

Hon vill vidare understryka att kommunen inte genomför digitaliseringen av besparingsskäl.

– Jag vill att man ska se vinsterna i det här systemet. Personal och vårdtagare får en stund tillsammans och vårdtagarna får ett större utbud av varor. Dessutom får alla samma prisförutsättningar, oavsett var i kommunen man bor. Jag tror på det här, säger Ulrika Thulin.

Publicerad 23 September 2019 08:23