Boendets personal erbjuder inte stimulans och omvårdnad som krävs för att kvinnan ska ha ett hälsosmt liv, står det i anmälan.

Boendets personal erbjuder inte stimulans och omvårdnad som krävs för att kvinnan ska ha ett hälsosmt liv, står det i anmälan. Foto: Tyler Olson.

Törstig kvinna nekades dryck: "Dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv så länge"

Missförhållanden anmäldes av vikarie

SIMRISHAMN.

En äldre kvinna blev inte erbjuden dricka. När vikarien upptäckte hur törstig brukaren var så fick hen ett osympatiskt svar från personalen. Nu anmäls händelserna av vikarien.

Av
André Kvist

Det var den 21 augusti som en vikarie upptäckte att en äldre kvinna på boendet inte fått något att dricka. Hennes mun var "torr och klibbig", ingen hade signerat munvårdslistan.

När vikarien påtalade detta fick hen svaret: "Dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv så länge" av ordinarie personal. Vikarien gav då kvinnan ett glas näringsdryck och ett glas vatten, som sveptes på direkten.

Därefter ordnade vikarien kvinnans ställning, tände en lampa och satte igång tv:n. Varpå ordinarie personal gick in och släkte både lampa och tv. I en anmälan enligt lex Sarah påtalar vikarien att den äldre kvinnan inte får rätt vård.

"Brukaren får inte den palliativa omvårdnad som vården ska erbjuda vid livets slutskede på grund av brister hos ordinarie personal", står det i anmälan.

Man har varit i kontakt med boendets chef och sjuksköterska som satt in vätskekontroll och signeringslistor. Avdelningschef Annika Forsgren vid vård och omsorg i Simrishamn kommun säger till Ystads Allehanda att det som skett inte får lov att ske.

– Det är inte acceptabelt. Absolut inte acceptabelt kan jag säga. Och det är därför vi gjort en lex Sarah-anmälan om det. Vi har vidtagit åtgärder kring det här som jag inte kan in på. Men så uttrycker man sig inte. Jag reagerade väldigt hårt när jag hörde det säger hon.

Händelsen blir nu ett ärende för socialnämnden och därefter ska man ta ställning om det ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

Publicerad 22 September 2019 00:00