Maria Brookes som driver Marias Microgreens, lämnade lådor med ruccola- och kålskott till Filip Melin som hade kört från Vellinge. Marias dotter Philippa kryssade av på listan.

Maria Brookes som driver Marias Microgreens, lämnade lådor med ruccola- och kålskott till Filip Melin som hade kört från Vellinge. Marias dotter Philippa kryssade av på listan. Foto: Åsa Meierkord

Succén: 2 000 medlemmar på fyra veckor

"Det här är superbra"

HÖLLVIKEN.

Ägg, nötkött, hudkrämer, honung, nedbrytbara påsar eller mikrogrönt? Varje onsdag myllrar parkeringsplatsen utanför biblioteket med lokala producenter och kunder. Reko-ringen Höllviken har gjort succé på kort tid. Nu provar man även utlämning i Falsterbo.

Man skulle kunna bli misstänksam om man inte visste vad det handlade om. På parkeringen utanför biblioteket i Höllviken går en stadig ström av människor och hämtar saker från skåpbilar och bakluckor. Men varorna som hämtas kommer inte från något okänt ställe långt borta. Tvärtom. Bilarna är fyllda med lokalt producerade råvaror, produkter och livsmedel som till exempel getost, grönsaker, ägg, oxkött, hudkrämer, honung, pumpor, nedbrytbara påsar och microgreens.

– Det här är superbra, säger Monica Lindhe som har hämtat ost och beställt ägg till nästa utlämning.

Reko-ringar finns runt om i hela Sverige och tidigare handlade Höllvikenbon Tottie Larsson i Reko-ring Malmö.

– Men tiden för utlämning passade inte riktigt och det blev löjligt att åka in med bil till Malmö för att handla miljövänligt. Så då tog jag initiativ till att starta en Reko-ring i Höllviken, berättar Tottie Larsson.

Initativtagare till Reko-ring Höllviken, Tottie Larsson med en av producenterna, biodlaren Johan Holmberg som har en bigård i trädgården i Höllviken.

Initativtagare till Reko-ring Höllviken, Tottie Larsson med en av producenterna, biodlaren Johan Holmberg som har en bigård i trädgården i Höllviken. Foto: Åsa Meierkord

Hon skapade en grupp på Facebook där lokala producenter kan lägga ut vilka produkter de har till försäljning och kunder kan förhandsbeställa vad de vill ha. Betalningen sker via swish och sedan möts producent och kund på onsdagar mellan klockan 17.30 och 18 på parkeringen vid biblioteket där kunderna får sina varor.

Efter bara några veckor hade drygt 40 producenter och 2 000 kunder gått med i gruppen.

– Det är jätteroligt att så många vill handla närproducerat så klart. Nu har vi blivit tvungna att hålla igen lite med antalet nya medlemmar bland kunderna eftersom utbudet måste matcha efterfrågan, säger Tottie Larsson.

Annika Krohn hämtade sina beställda ägg från äggproducent Ola Fredgardh.

Annika Krohn hämtade sina beställda ägg från äggproducent Ola Fredgardh. Foto: Åsa Meierkord

En av producenterna som har varit med och starta och även säljer sina produkter via reko-ringen Höllviken är den ekologiska äggproducenten Ola Fredgardh på Hylliehögs gård.

– För oss betyder det att vi får en dagsförsäljning till. Det är inte alla som har möjlighet att ta sig till vår gårdsbutik när vi har öppet, så alla som kommer till Reko-ringen är nya kunder. Det är verkligen kul att så många vill köpa lokalt producerat. Här nere på Näset vill man också gynna sina lokala producenter. Folk kan nog också vara trötta på enformigheten i de större livsmedelsbutikerna, säger Ola Fredgardh och lämnar över ett flak färska ägg till en av beställarna.

Eftersom många boende i Skanör och Falsterbo började fråga om det inte skulle bli någon utlämning även där, provar nu även Reko-ringen att även köra ner till parkeringen på Falsterbo Strandbad för utlämning.

– Vi kör det ett par gånger och ser hur det går, säger Tottie Larsson.

När kylan blir mer ihärdig kommer Reko-ringen förmodligen att flytta till Foteviken där det finns ett stort tak att vistas under.

REKO-ring Höllviken/Falsterbo

Reko-ringen innebär direkthandel där producenternas matsvinn och dyra mellanhänder minimeras. Varor förhandsbeställs på Facebook innan konsumenter och producenter träffas för samordnad varuutlämning varje vecka.

Producenten måste vara ett registrerat företag. Hobbyverksamhet tillåts prova på att sälja genom Reko-ring Höllviken under två månaders tid innan de ska vara ett registrerat företag med F-skattsedel.

Varorna ska vara producerade på ett reko vis, med hållbarhet i fokus

Varorna ska vara producerade i Skåne och av småskalig producent. Mellanhänder eller grossister inte är tillåtna.

Reko-ring Höllviken är till för vinstdrivande verksamheter. Syftet är inte att priskonkurrera med varandra utan att göra det möjligt för småskaliga producenter att leva på sin verksamhet.

Publicerad 22 September 2019 00:00